Food Recipes The Days Try it Tuesday

Try it Tuesday #Gezonde Chocoladetaart (Kan dat?)

Laten we weer eens wat onverantwoords omturnen in iets redelijk gezonds. Gezonde chocoladetaart zelfs! Althans, dat heeft Claartje van Foodness voor ons gedaan want om heel eerlijk te zijn, vind ik taarten maken minder leuk dan taarten eten. Ik ben laatst begonnen aan een appeltaart maar het deeg was al voor de helft op tegen de tijd dat ik de appels begon te schillen. Dus heb ik de appels ook maar los gegeten. Deze gezonde chocoladetaart is natuurlijk niet een excuus om er een avond goed voor te zitten en het in één keer weg te werken. Voor de liefhebbers onder u, hieronder staat Claartje’s uitleg en recept! 

Eigenlijk is deze cake een soort kruising tussen een brood en een cake. Net als bananenbrood is het niet heel zoet, dus als je een echte zoetekauw bent, zoals Claartje, kun je een plak van deze cake het beste beleggen met vers fruit en/of een drupje honing. Wat lekker is is dat de courgette de cake lekker smeuïg maakt. Qua structuur lijkt het daardoor op brownie – maar dan een stúk gezonder! Bovendien zorgt de courgette ervoor dat je alvast een portie groenten binnenkrijgt, dus vezels & voedingsstoffen.

In het recept gebruikt Claartje havermeel. Dit kun je heel makkelijk zelf maken door havermout met een keukenmachine, blender of staafmixer te vermalen! Met dit recept maak je een cake die goed is voor 10 – 12 porties. Zij gebruikte een tulbandvorm omdat dat er leuk uitziet, maar met de hoeveelheden in het recept kun je ook precies één cakevorm vullen. Wel even goed invetten voor je het beslag erin giet!

Ingrediënten

 • Courgette 1 stuks, geraspt
 • Eieren 2 stuks
 • Bakpoeder 2 theelepels
 • Havermeel 200 gram
 • Sojamelk 200 milliliter
 • Cacaopoeder 40 gram
 • Kokosolie 80 milliliter (gesmolten)
 • Honing 50 milliliter
 • Zout snufje
 • Vanillepoeder snufje

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Rasp de courgette en laat de rasp een kwartiertje uitlekken in een zeef. Zet er iets zwaars op zodat het overtollige vocht er echt uitgedrukt wordt. Even lekker knijpen met je handen kan natuurlijk ook!
 • Meng de vloeibare ingredienten: eieren, sojamelk, kokosolie, honing. Voeg het cacaopoeder toe en roer door.
 • Meng de droge ingredienten: havermoutmeel, bakpoeder, zout, vanillepoeder. Doe vervolgens de droge ingredienten bij de vloeibare ingrediënten en meng tot een egaal beslag.
 • Roer de courgette erdoor.
 • Verdeel het beslag over de ingevette bakvorm – ik gebruikte een tulbandvorm.
 • Bak de courgettecake 60 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. De taart is klaar als je de vulling volledig gestold is. Dit kun je checken door er een satéprikker in te steken: als daar geen beslag aan blijft plakken als je hem uit de taart haalt is-ie gaar.
 • Maak de saus door 4 eetlepels yoghurt los te roeren met een beetje honing. Verdeel over de taart en garneer met een aantal pecannoten.

 

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie