Food Tips & tricks

Eerste hulp bij borrels en feestjes

Feestje van het weekend? Borrel op het werk? Verjaardag op komst? Geen paniek! Dat betekent echt niet dat al je gezonde werk van de afgelopen week voor niets is geweest. Wij presenteren hier een super lekkere borrel die je binnen een half uur op tafel kunt zetten, ontzettend lekker is en óók nog eens gezond! Maken is wel op eigen risico, want hoogstwaarschijnlijk wordt jij voortaan élke week gevraagd om de borrel te verzorgen…

Tomatentapenade 

Ingrediënten: 

  • 1 pot zongedroogde tomaten (pot van 215 gram op azijn basis zonder olie, bijv. van het werk Royal bij Albert Heijn)
  • 1 pot tomaten (Sacla Pomodori, 285g)*
  • 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

Laat de tomaatjes uitlekken en doe ze vervolgens samen met de Italiaanse kruiden in een keukenmachine. Maal totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt. Serveer als dip voor stukjes komkommer/wortel, op een toastje of het brood recept hieronder. Ook heel lekker om een salade mee op smaak te brengen!

*Je kunt natuurlijk ook alleen zongedroogde tomaten gebruiken, maar de Sacla tomaten zijn super lekker en door de chili die daar in staat krijgt de tapenade net wat extra pit.

 

Shiitake mousse 

Ingrediënten:

  • 200g shiitake paddenstoelen
  • 100g zonnebloempitten (laat deze minimaal 1 uur weken in water)
  • 2 eetlepels witte miso pasta (verkrijgbaar bij toko of reformwinkel)
  • 2 teentjes zwarte knoflook (je kunt natuurlijk ook gewone knoflook gebruiken, maar de zwarte, gefermenteerde zorgt voor een super lekkere smaak. In Amsterdam verkrijgbaar bij Delicious Food op de Westerstraat)
  • 25 ml tamari
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel verse tijm

Bereidingswijze: 

Doe alle ingrediënten in een blender en maal tot een fijne mouse. Serveer met het brood uit het recept hieronder of als dip voor stukjes komkommer, cherry tomaatjes, radijsjes, paprika reepjes en worteltjes.

 

In de pan gebakken brood 

Dit is het aller gemakkelijkste brood, heb je in 10 minuten gebakken en kun je ook glutenvrij maken. Wij hebben het brood Green gemaakt met chlorella, maar je kunt bijvoorbeeld ook zongedroogde tomaatjes toevoegen of kaneel en rozijntjes.

Ingrediënten:

– 250g speltmeel*

– ½ theelepel baking soda of bakpoeder

– 1 theelepel zout

– 300 ml water

– Optioneel: 1 theelepel chlorella of spirulina

– 2 eetlepels zadenmix (bijvoorbeeld een mix van hennepzaadjes, chia zaadjes en sesamzaad)

Bereidingswijze: 

1. Mix alle ingrediënten, behalve de zaadjes, in een kom met een lepel totdat je een beslag hebt dat iets dikker is dan een pannenkoekenbeslag. 2. Verhit een kleine theelepel kokosolie in een koekenpan. Doe het beslag in de pan en laat ongeveer 40 seconden op hoog vuur staan. Bestrooi met de zaadjes en dek de pan af met een deksel. Zet het vuur laag en laat het brood in een paar minuten gaar worden. 3. Het brood is goed om omgedraaid te worden zodra de bovenkant goed droog is (zoals bij een pannenkoek) en de onderkant loslaat als je met de pan heen en weer schudt. Draai het brood om met behulp van een bord, bak de andere kant nog een paar minuten. 4. Laat afkoelen op een rooster en snijd vervolgens in puntjes.

*Je kunt hier elke meelsoort gebruiken die je lekker vindt of een combinatie van verschillende soorten. Neem je een glutenvrij meel, zoals quinoa of boekweit, mix dit dan met wat maïzena of tapioca om de luchtigheid van het brood te behouden.

Liefs,

Merel en Tessa

The Green Happiness

Voedingsdeskundigen van Model Workout. Ze zijn werkzaam bij ons als diëtisten en begeleiden hier modellen met hun voeding. Modellenwerk is topsport en voeding is een van de essentiële elementen waarin de modellen zich in dienen vast te bijten. Merel: ‘Een goed verzorgd lijf geeft zelfvertrouwen. Een optimale gezondheid bereik je door een optimale balans te vinden tussen je voedingspatroon en je dagelijkse bezigheden. Ik vind niets leuker dan mensen te mogen inspireren en helpen in hun zoektocht naar afvallen, gezondheid en (mede hierdoor) goed in hun vel zitten’. Merel en Tessa hebben samen The Green Happiness Je kan hen hier volgen op instagram: http://instagram.com/thegreenhappiness/

Plaats een reactie