cheatday
Beauty & Health Lifestyle Motivatie en Inspiratie

Cheatday? Negatieve term….

Ken je de term Cheatday? Ik wel en ik heb er al een hekel aan sinds de eerste keer dat ik het las. Een cheatday is een dag waar je alles eten mag. Je houdt je niet aan je ‘dieet’. Volgens velen van mijn collega’s in de sportwereld is het een methode die je juist kan helpen met afvallen. Cheating oftewel vals spelen/vreemd gaan is een negatieve term als je het mij vraagt, daarentegen zijn er veel mensen die hier juist een perfect handvat in zien. We zijn dan ook allemaal verschillend. Met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw doen sommigen overigens aan een Cheatmaand om vol zelfhaat in januari weer met goede voornemens te beginnen.

Werkt een Cheatmeal?

 

Volgens een aantal vriendinnen van mij, die zichzelf allemaal profileren als fitgirl, is een cheatmeal essentieel om niet te vervallen in een oud eetpatroon van te veel snoepen. Ze hebben moeite met het volhouden van constant gezond eten en kunnen niet genieten met mate. Ik kan heel goed genieten met maten maar laat ik daar niet te diep op in gaan. Ik heb liever dat mijn maten dat doen. Mijn vriendinnen krijgen last van schuldgevoel als ze zich niet aan hun zelfopgelegde dieet houden. Door de cheatday houden ze het de andere zes dagen vol (in mijn fantasie zie ik ze altijd huilend bij de koekjes in de supermarkt staan en zichzelf slaan zodra hun hand richting de mergpijpjes gaat). Op deze manier hopen ze hun streefgewicht of streefmaat op een ietwat langere termijn te bereiken. Uiteraard is het belangrijk dat je ook tijdens je cheatday niet je boekje te buiten gaat aan caloriebommen anders krijg je over de gehele week genomen alsnog te veel calorieën binnen. Gelukkig hebben wij in ons vriendinnengroepje vriendin M die bij elke hap die je wilt nemen je vertelt hoeveel calorieën je naar binnen werkt. We noemen haar ook wel The CalorieCunt.

Éen manier om je cheatday te spenderen is het toepassen van één maaltijd/snack en je dan niet helemaal los te laten gaan. Het is belangrijk om het eten niet te gaan verrekenen met de sport die je hebt gedaan. Wil je afvallen dan is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. DUH.  Dan heb je ook nog de 90/10% en 80/20% methode waarbij je 10% of 20% van je tijd mag cheaten. Handig als je voldoende sport maar misschien met minder snelle resultaten. Dan heb je ook nog de mensen die een hele dag spenderen aan ongezond voedsel en mensen die elke dag een cheatmeal toepassen. Hoe meer je cheat des te groter moeten je tegenacties zijn. Meer beweging en een strikt voedingsschema om je opgelegde dieet te compenseren. Zolang je maar niet je dagelijkse aanbevolen calorieën overschrijdt en ervoor zorgt dat je de juiste macronutrienten en vezels binnen krijgt.

Kijk zelfs The Rock doet aan cheaten, mocht iemand hem kennen, geef mijn nummer, ik ben graag zijn cheatmeal ghehe

rock-piza-glykogen1-1000x600

Wie is een Saboteur?

 

Dan heb je altijd nog mensen als ik die zich doodergeren aan fanatisme. Ik ben trots op al mijn meiden die een gezonde levensstijl nastreven en volhouden en volledig bewust een driedubbele kroket naar binnen werken en daar optimaal van kunnen genieten.  Wees realistisch, ken en weet je valkuilen, wees eerlijk, wees gezond en geniet. Ik ga je niet vertellen dat je iets moet maar als je aan mij vraagt wat beter en gezonder is krijg je een antwoord. (Maar vaak is iemand haar eigen saboteur omdat ze een gebrek aan motivatie of wilskracht heeft of er simpelweg nog niet klaar voor is om haar leefstijl om te gooien.) Tenzij je een vriendin M bent,  die al het plezier uit andermans welverdiende kroket weet te zuigen. Vriendin M is te fanatiek, vriendin M is het type biologische banaan kopen van 5 euro, het posten op instagram en voorzien van de hashtag #healthy. Het type dat haar social media gebruikt om mij en ons te vertellen dat alles wat zij eet en doet gezond en vooral #healthy is en eeuwig aan sapkuurtjes doet om zichzelf te reinigen. Zij is het ultieme type healthy betweter en tijdens een festival slaat ze meestal een heel meth lab achterover. Sinds kort ben ik haar saboteur en doe ik overal bij haar een schepje suiker in.

Andere naam voor Cheatday?

 

Niemand hoeft het van mij over te nemen maar kunnen we niet met zijn allen besluiten om het anders te gaan noemen. Om het als een beloning te zien van je harde werken. Je werkt aan een betere en gezondere versie van jezelf door meer te sporten en op je voeding te letten en dan beloon je jezelf met een Treatmeal/Treatday. Want je bent juist goed bezig!

XOXO

Paultje (die vanavond pizza gaat eten)

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Comments (1)

  • Super leuk Paultje ❤️

    Beantwoorden

Plaats een reactie