Food

Groente van de week #Pastinaak

Het werd vergeten groente genoemd wat ik ronduit belachelijk vind. Vergeten groenten ligt onderin de koelkast weg te rotten en de schimmel breidt zich uit naar elk ander geopend item in je fritsj. De enige reden dat ik kan verzinnen dat het werd vergeten is dat er een tijd lang gewoon geen interesse voor was en er met andere groente meer geld was te verdienen. Sowieso lijkt het wel een bleekscheet van een gigantische wortel. Maar goed, de pastinaak is inmiddels terug van weg geweest en we kunnen nu dus wel ophouden om het vergeten groente te noemen. Ik bedenk me ineens dat er nu waarschijnlijk zo’n schijthipster bezig is met een commercieel plan om het ‘comeback veggie’ te noemen of zoiets. Ik krijg al diarree bij het idee.

De pastinaak is een wortelgewas en in de 18de eeuw werd pastinaak als voedergewas geteeld; later werd ze in de keuken vervangen door wortelen en aardappelen. Pastinaak was als voorloper van de aardappel lange tijd het hoofdvoedsel van de arme sloeber. Pastinaak wordt om haar vlezige, sterk aromatische, zoet smakende en ruikende wortels geteeld. Pastinaak heeft een hoog gehalte aan licht verteerbare eiwitten.

Hieronder twee boeren met hun pastinaak, lekker hè!

De wortels zijn zoeter na de vorst. Ik persoonlijk word zuur van vorst.  Pas in november en december zijn ze goed groot gegroeid. De diktegroei van de wortel begint namelijk laat. Pastinaken zijn daarom verkrijgbaar vanaf oktober tot maart. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak niet langer dan drie of vier dagen in de groentelade van de koelkast en bij voorkeur in een geperforeerde plastic zak. Dit beperkt het vochtverlies en zal er toch voor zorgen dat de groenten niet rotten.

Maar waarom zou je dit moeten eten? Wat heb je er aan? Nou de pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline, net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici. Kan je nog verder opscheppen over hoe verantwoord je eet!

Pastinaak kan worden verwerkt in soepen, sausen en salades, of als warme groente worden klaargemaakt. Je kan er ook chipjess van maken: blancheer ze, snijd ze in dunne schijfjes, frituur ze voor en vries ze eventueel in voor later gebruik.

Pastinaak soepje (thx Claartje van Foodness)

  • Pastinaak 2 stuks, geschild en in stukken
  • Zoete aardappel 1 stuks, geschild en in stukken
  • Gember 2 duimen, geschild
  • Groentebouillon 1/2 liter
  • Kurkumapoeder 1 eetlepel
  • Sinaasappelsap van 1 sinaasappel

 

pastinaaksoep

 

Kook de stukjes pastinaak en zoete aardappel gaar in de bouillon. Zorg dat alle stukjes onder water staan, dus voeg indien nodig meer water toe aan de pan. Je kunt de soep later altijd nog even laten inkoken zonder deksel op de pan, om dat overtollige vocht te laten verdampen.

Voeg de stukjes geschilde gember toe aan de pan. Pureer de groenten met een staafmixer, of kieper de soep (in delen) in een blender. Maal tot er geen grote stukken meer in de soep zitten. Zelf houd ik niet van een té fijn gemalen soep (dan wordt het babyvoeding), maar dat is persoonlijk.

Roer de kurkuma, kaneel en het sinaasappelsap door de soep en warm nog even door.

Serveer bijvoorbeeld met een paar pompoenpitten en wat alfalfa. Eet smakelijk! Op Foodness staan overigens nog meer lekkere recepten van Claartje!

 

xoxo

Paultje

 

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie