planjtaardig
Food Lifestyle Motivatie en Inspiratie Tips & tricks

8 Tips om vaker plantaardig te eten

Hallo lieve allemaal! Hebben jullie een fijne zomer gehad? Lekker jezelf laten gaan? Hebben jullie toevallig het voornemen om gezonder en vaker plantaardig te kiezen? Komt dat even goed uit! Ik ben Lisa Stel van Lisa Goes Vegan en ik geef je 8 fijne tips om vaker plantaardig te eten

Gezond en plantaardig eten! De perfecte combinatie, ik geef je 8 tips

8 TIPS OM VAKER PLANTAARDIG TE ETEN

Blijf realistisch, maak het jezelf niet te moeilijk door af te spreken vanaf nu de héle maand januari geen enkel koekje/snoepje of iets dierlijks te eten. Gun jezelf tijd om eraan te wennen dus stel haalbare doelen voor jezelf. Bijvoorbeeld 3 dagen per week vegan avond eten.

Begin bij ‘vegan at home’. Thuis heb je het zelf in de hand en kan je zelf zorgen dat je plantaardig eet. Leeg je magazijnkastje en haal alle ongezonde non-vegan dingen uit je kastje en gooi ze weg of geef ze weg. Haal geen kaas, chips, yoghurt of ongezond dingen in huis. Maar haal dadels, gedroogd fruit en eventueel ongezonde vegan koekjes in huis. Je zal merken dat als je thuis plantaardig eet, je lichaam hier langzaam aan gaat wennen en het steeds makkelijker wordt om buiten te deur dit ook te doen.

Zorg dat groenten de hoofdrol spelen in je recepten. Zelf vul ik 70% van mijn bord met groenten, en de rest kleed ik aan met granen (boekweit, spelt, couscous, bulghur, quinoa, pasta) en bonen plus heeel veel verse kruiden. Dat is all you need en zo hoef je ook niet ellendig lang op zoek te gaan naar ‘vervangende’ dingen voor vlees, vis of kaas. Die eet ik namelijk ook nauwelijks.

Typ ‘easy vegan’ in op Pinterest en je wordt bedolven in de meest geweldige recepten die ook nog makkelijk te maken zijn. (hier ben je 5 uur lang zoet mee)

Must try this recipe; #Vegan Bananenbrood

Ga met vriend(innen) en lekker koken. Vervolg op punt 4; zoek een makkelijk recept uit op Pinterest, Instagram of een kookboek en zorg dat je die onder de knie krijgt. Dan heb je in ieder geval één heerlijk vegan recept die je later weer kan aanpassen of mee kan variëren. Ik heb dat mijn makkelijke Pompoenstoof (ik wissel af met zoete aardappel, kikkererwten en tijm ipv rozemarijn)

Varieer in groenten en kom uit je comfortzone. Kies dus niet je standaard boodschappenmandje met alle processed foods en je tomaat en komkommer als groenten. Je hoeft niet eens bepaalde supermarkt in te lopen.  Je kan gewoon linea recta naar de groenten afdeling en daar je hele mandje vullen met groenten maar pak die aardpeer, pompoen, zoete aardappel, knolselderij of een andere rare groente en ga het avontuur aan!

Wees niet bang om niet genoeg eiwitten binnen te krijgen. Er bestaan genoeg plantaardige eiwitbronnen waar je mee kan variëren. Typ in plantbased protein sources in op internet en je ziet heel veel verschillende websites met lijstjes van plantaardige eiwitbronnen zoals linzen, groene bladgroenten, tofu, noten en ga maar door.

Straf jezelf niet als je toch de fout in gaat. Toch gezwicht voor dat koekje? Of voor de yoghurt? Of dat stukje kaas? Gepland of ongepland? Niet jezelf straffen, maar gewoon bedenken hoe je dat de volgende keer anders kan aanpakken. Al je weet van jezelf dat je bij stress vaak zin hebt in een stuk kaas of snel naar koekjes grijpt, zorg dan dat je dit niet in huis hebt. Zorg dat je in geval van nood (als je dus zin hebt in iets lekkers te snacken) een bakje dadels met amandelpasta en geschaafde chocola, noten, gedroogd fruit, chocola of gewoon een rol Oreo koekjes kan maken. En tja, mocht je de fout in gaan, bedenk dan ALTIJD: Morgen weer een nieuwe, frisse dag met allemaal nieuwe kansen! Ik heb ook langzaam ‘afgebouwd’ met de (non-vegan) koekjes bij de koffie.

Vegans opgelet! Deze 8 peulvruchten MOET je eten

Hopelijk hebben jullie hier wat aan! En kijk deze artikelen voor handige tips om om te gaan in sociale situaties. Lees hier hoe ik met mijn leren kleding om ga.

Zoveel mensen gaan meer vega(n) eten en dat is zo leuk om te horen! Super veel succes, en als jullie vragen hebben, let me know!

Liefs,

Lisa

11270296_925958667460924_3479200728919683421_o

Plaats een reactie