Beauty & Health Lifestyle

1 op de tien Nederlanders is te dik!

Nieuws is soms gekleurd want wat is natuurlijk te dik? Ik zit in de metro (daar zit ik belachelijk veel) en ik kijk om me heen en ik probeer onderscheid te maken tussen de mensen die een maatje meer hebben en mensen waarvan ik zou kunnen zeggen dat ze ernstig overgewicht hebben. Het verbaasde me eigenlijk niet dat ik toch aardig veel mensen om mij heen had in de metro die niet hadden misstaan op een Rubens schilderij. Maar wat is ernstig overgewicht precies? Dat houdt in dat de persoon een BMI heeft dat boven de dertig ligt. Een gezond BMI ligt tussen 18 en 25.

Uiteraard konden wij allemaal, de inzittenden van de metro, de fiets pakken in plaats van op onze kont zitten. Dat is een keuze. Veel is een keuze en toch zijn er 4 factoren die meespelen als het aankomt op overgewicht.

  1. Energiebalans van voeding en bewegen bepaalt het gewicht
  2. De invloed van psychische en sociale factoren op overgewicht
  3. Sociale en fysieke omgeving ook van belang
  4. Genetische aanleg speelt een rol bij (ernstig) overgewicht

I have my eyes on the cookies, the cookies are for the pussy….

enhanced-buzz-25338-1345734597-2

Het CBS noteert sinds 1981 het gewicht van alle Nederlanders. Destijds had 4,4 procent van ons ernstig overgewicht.  Maar in 2014 kampte 11,7 procent van alle Nederlanders met ernstig overgewicht. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat het aandeel nog nooit zo groot was.

In totaal heeft 43,1 procent van de Nederlandse bevolking overgewicht. 46,3 procent van de mannen heeft overgewicht en twee op de vijf vrouwen is te zwaar. Vooral mensen in de leeftijdscategorieën 55 tot 65 jaar en 65 tot 75 jaar kampen met overgewicht: 60 procent is te zwaar. Oftewel onze ouders en opa’s en oma’s. Hoog tijd om die dus mee de sportschool in te slepen! Of als ze de deur niet uit willen mijn online trainingen te laten doen. (Wel mee doen hè anders gaat oma door d’r rug.)

Laten we met zijn allen een positieve houding geven aan de mensen die het nodig hebben om op een gezond gewicht te komen. Laat het oordelen maar achterwege, daar help je niemand mee. Iedereen op naar een gezonde versie van zichzelf!

xoxo

Paultje

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie