Food Tips & tricks

10 redenen waarom je wortels moet eten!

Ik zag ze liggen en zij zagen mij. We riepen elkaars naam en ik pakte ze stevig vast. Jullie gaan met mij mee naar huis! Het was de week van Valentijn en mijn grote liefde is in het seizoen; WORTELS! Er zijn periodes geweest dat er niks anders in mijn koelkast lag en men grapte over mijn worteldieet. Nou zal ik eerlijk toegeven dat ik niet de allerslimste was door dagen alleen op wortels te leven maar we gaan allemaal wel eens een vreemde fase door. Helaas voor mij zijn sommige collega’s het nog niet vergeten en word ik, zodra ik met een wortel word gespot, gewezen op mijn konijnendieet van vroeger.

Maar om mijn grote liefde een hart onder de riem te steken. Wortels zijn heel goed voor ons en ik zal je vertellen hoe goed!

 

De 10 eet potverdorie nou eens wortels tips

1. Beta caroteen: Wortels zijn een rijke bron van deze krachtige antioxidant! Oftewel het zet om in vitamine A en dat zorgt voor een mooie huid.

2. Spijsvertering: Wortels verhogen aanmaak van speeksel en leveren essentiële mineralen, vitaminen en enzymen die helpen bij de spijsvertering. Eten van wortels kan helpen bij het ​​voorkomen van maagzweren en andere spijsverteringsstoornissen.

3. Alkaline elementen: Wortels zijn rijk aan alkalische elementen die het bloed zuiveren en revitaliseren en zorgt voor een evenwicht in de zuur/alkalische verhouding van het lichaam.

4. Kalium: Wortels zijn een goede bron van kalium, dat kan helpen bij het ​​handhaven van gezonde hoeveelheden natrium in het lichaam, en kan dus een verhoogde bloeddruk helpen te verlagen.

5. Gezond gebit: Wortels doden schadelijke kiemen in de mond en helpen bij het ​​voorkomen van tandbederf.

6. Wondjes: Rauw/geraspte wortel kan worden gebruikt om wonden, snijwonden en ontstekingen te helen. Jawel, uit Grootmoeders tijd!

7. Fytonutriënten: Onder de vele gunstige fytochemicaliën die wortelen bevatten is er een fytonutriënt genaamd falcarinol, die helpt het risico van darmkanker te verminderen en bevordert de algehele gezondheid van je darmen. (Lees HIER wat een fytonutriënt is)

8. Carotenoïden: Wortels zijn rijk aan carotenoïden, die ons lichaam gebruikt bij de regulering van ons bloedsuiker.

9. Vezels: Wortels zijn rijk aan oplosbare vezels, die je cholesterol kunnen verlagen en je helpen hart-en vaatziekten te voorkomen.

10. Ogen, haar, nagels en nog veel meer! De voedingsstoffen in wortelen kan de gezondheid van je ogen, huid, haar, nagels en nog veel meer  verbeteren omdat ze helpen om je systeem te ontgiften en nieuwe cellen op te bouwen!

 

Je kan er zoveel verschillende gerechten mee maken maar ik eet ze voornamelijk rauw……. misschien maar eens een goed soeprecept verzinnen…

xoxo

Paultje

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie