Beauty & Health Lifestyle Mindfullness

Wil jij weten hoe het is om Anorexia te hebben?

Één van mijn collega’s op de sportschool zit midden in haar opleiding tot diëtist en vroeg of ik vandaag mee wilde gaan naar een voorlichtingsbijeenkomst van GGZ-instelling Human Concern, het Centrum voor Eetstoornissen in Utrecht. Zij beschikken over Virtual reality-films die je in de schoenen van iemand met anorexia plaatsen. Reuze interessant voor mijn collega in training maar redelijk ongepast om aan mij als persoon die sinds zijn 11de al met deze eetstoornis worstelt te vragen. Ik heb namelijk zelf een behoorlijk goed idee hoe iemand met anorexia denkt.

Doel van deze technologie is ervoor zorgen dat mensen met een eetstoornis meer empathie ontvangen. Ik kan uit eigen ervaring toch zeggen dat ik nooit een gebrek aan empathie heb ervaren. Helemaal niet zelfs. Moeilijker is het voor anderen om een beeld te krijgen van hoe het er in mijn hoofd aan toe gaat. Hoewel in de Virtual reality video’s moeilijke dagelijkse situaties als koken en eten voorbijkomen, laten de beelden vooral de onderliggende gevoelens en gedachtes zien. In dat opzicht ben ik wel benieuwd of de films op adequate manier weten weer te geven hoe ik denk. Het is soms erg moeilijk uit te leggen namelijk

Volgens de behandelaren van Human Concern heeft een eetstoornis tenslotte een achterliggende oorzaak. Bijvoorbeeld: iemand kan anorexia ontwikkelen door een traumatische gebeurtenis of door sterke gevoelens van afwijzing, minderwaardigheid of onzekerheid. Persoonlijk en door de klinieken waarin ik heb gezeten bekijk ik dat net anders. Anorexia is een stoornis dat door een traumatische gebeurtenis of door afwijzing, minderwaardigheid of onzekerheid tot uiting weet te komen. Zo denk ik dus dat er mensen met de stoornis rondlopen waarbij het niet tot uiting komt.

Inlevingsvermogen

,,Mensen met een eetstoornis worden vaak niet begrepen en voelen zich geïsoleerd”, zegt Carmen Netten, directeur van Human Concern. ,,Geregeld krijgen zij te horen: ‘Ga toch gewoon weer eten’, terwijl dat juist het symptoom is. Het is belangrijk dat we deze technologie toepassen, zodat mensen met een eetstoornis wél de empathie gaan ontvangen die zij zo hard nodig hebben op weg naar herstel.”

De instelling maakte de video’s samen met (oud-)cliënten en therapeuten om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te geven van het leven met een eetstoornis. De films zijn met name bedoeld voor naasten van mensen met bijvoorbeeld anorexia of boulimia, die zich soms moeilijk kunnen voorstellen wat het is om anorexia te hebben.

Aanmelden voor de eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst op 18 april in Zwolle kan op de site van Human Concern.

xoxo

Paultje

ps ik zal de eerst komende periode iets meer aandacht besteden aan eetproblemen, stoornissen en mijn eigen verhaal over mijn Anorexia

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie