Lifestyle Mindfullness

Heeft Instagram invloed op hoe jij naar jezelf kijkt?

Instagram is het medium waar wij bij Healthy Life LAB misschien wel het meeste inspiratie vandaan halen. Niet alleen voor recepten en “wat eten we vandaag?”, maar ook voor leuke quotes, workouts en yoga oefeningen. Instagram is voor ons vooral een grote inspiratiebron, maar we zien dat dit leuke medium soms veel invloed kan hebben op iemands leven.

De Fitgirl hype

Op dit moment is de ‘fitgirl’-hype booming. Dit lijkt in Nederland ook veel meer het Instagram te overspoelen dan in andere landen. Ik kreeg laatst zelfs een opmerking van iemand in het buitenland: “Wat is daar allemaal gaande in Nederland? Echt bizar hoeveel strakke buiken, geflexte armen en aangespannen benen er voorbij komen onder hashtags als #FitFamNL.” Kennelijk is dit niet in alle landen zo aan de orde als dat het is in Nederland.

Natuurlijk is het ontzettend inspirerend om te zien hoe iemand 30 kilo is afgevallen, zeker als je zelf ook wel een paar kilo’tjes wilt afvallen. En natuurlijk is het gaaf om te zien hoe iemand zo’n mooi strak lichaam heeft… en misschien wel een blokjesbuik. Maar vergeet dan niet wat hier allemaal achter kan zitten.

Niets is echt

Niks wat je op Instagram ziet is echt. Het merendeel van wat er in je news feed voorbij komt, is bewerkt in een app op de telefoon/computer en in veel gevallen daarna nog een keer bewerkt op Instagram. En ja, hier zijn wij zelf ook ‘schuldig’ aan, want hoe mooier de foto, hoe leuker het is om een foto te posten en hoe meer het bericht bekeken wordt!

Onthoud dat dit vertekenend werkt. Iemand met een perfecte sixpack op Instagram, zal in het ‘echt’ vast ook wel een goed gespierd lichaam hebben, maar misschien ziet het er dan allemaal toch net iets minder strak uit dan op de foto.

Wat je ook niet ziet op Instagram, is de hele leefstijl die erachter zit. Wie weet is diegene zo opgeslokt door zijn/haar voeding- en beweegpatroon dat een sociaal leven vrijwel onmogelijk is. Misschien schiet diegene wel in de blinde paniek als hij/zij een keertje iets eet wat niet ‘mag’. Dit laat Instagram allemaal niet zien, maar kan wel de realiteit zijn. Zou je dat er voor overhebben? Je hele leven stopzetten, alleen maar om een in jouw ogen ‘perfect’ lichaam te krijgen?

Hoeveel is dit je waard?

Dit punt heeft naar ons idee veel te maken met zelfperceptie. Hoe zie jij jezelf? En wat vind jij belangrijk in het leven?

Wij hebben geen behoefte om een ‘buikfoto’ op Instagram te plaatsen, simpelweg omdat we veel meer zijn dan alleen ons uiterlijk en ook jíj bent veel meer dan alleen je verschijning! Het is goed om bij jezelf na te gaan waar een ‘perfect’ lichaam bij jou voor staat. Heb je het gevoel dat je hiermee discipline uitstraalt? Dat mensen je leuker vinden als je strak in je velletje zit?

Kijk verder

Instagram is een leuk medium, maar laat het niet je leven en de manier waarop je naar jezelf kijkt beïnvloeden. Wees je er bewust van dat niks op Instagram “echt” is. Stop met vergelijken, maar vraag jezelf eens af: Wat heb ik nog meer te bieden aan de wereld? Misschien ben je wel een hele goede luisteraar, ben je ontzettend creatief, heb je veel kennis in huis over jouw vakgebied of kan je geweldig koken.

Je bent goed zoals je bent. Leef vanuit die overtuiging en zorg goed voor jezelf om die reden. Dit betekent gezond eten en regelmatig bewegen, maar goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je mild bent voor jezelf en jezelf de tijd gunt om stapsgewijs je doelen te bereiken, zonder hierbij jezelf te straffen. Focus op wie jij bent als persoon en waar jij gelukkig van wordt. Dit is van veel grotere waarde dan een bepaalde image creëren op Instagram!

Wij geloven dat gezondheid begint bij dat je jezelf mag zijn. Laat je dit niet afnemen door Instagram. Gebruik het als een inspirerend medium, maar let erop dat het niet beïnvloedt hoe je naar jezelf kijkt.

Lotta Breed

Ik ben Lotta, fysiotherapeut, health professional en founder van Health Life LAB. Ik vind het interessant hoe mensen in elkaar zitten en hoe mensen een verschillende kijk kunnen hebben op bewegen, eten en leven. Ik vind het leuk om mensen te prikkelen om hierbij het beste uit zichzelf te halen en dit ook uit te stralen. Ik heb mijn krachten gebundeld met Eline, diëtiste en samen helpen we jou om je fit, mooi en gelukkig te voelen. Op Model Workout schrijf ik inspirerende blogs om jou hierbij te helpen. Volg Healthy Life LAB op instagram: www.instagram.com/healthylifelab

Plaats een reactie