Lifestyle Mindfullness

Waarom kijken en vergelijken de grootste onzin is!

Nog niet zo heel lang geleden, toen ik me net een beetje begon te verdiepen in gezond leven (nu ongeveer 4 jaar geleden), was mijn grootste motivatie om gezond te leven: zo slank mogelijk worden. Ik heb zelf ook modellenwerk gedaan en was ooit erg slank, maar door zwaar sporten (lees: spierontwikkeling) en iets mindere eetgewoontes (lees: een laagje vetjes erbij), was ik toch wel iets voller geworden. Niet dat ik dik was, dik ben ik nooit geweest. Maar ik ging voor perfect. Stikjaloers was ik op de benen van Karlie Kloss en de abs van Hollands trots, Doutzen Kroes. Ik móést en zou zelf ook zo’n dream body krijgen.

Ideaalbeeld

In die zoektocht naar ‘het perfecte lichaam’, had ik geen oog voor mijn eigen sterke punten. Ik zag alleen maar mijn minpunten en had het gevoel dat ik nooit goed genoeg was. Laatst blikte ik terug op die periode toen ik een foto voorbij komen van een meisje dat destijds in mijn ogen ‘het perfecte lichaam’ had. En ik ontdekte dat ik dit meisje nu heel anders zag. Ze heeft nog steeds een mooi lichaam, maar no way dat ik haar lichaam wil, ik ben veel te blij met mijn eigen lichaam!

Ja, ik ben echt blij met mijn lichaam en ben niet meer bezig met mijn lichaam te vergelijken met anderen. En ik denk dat dit is hoe zelfwaardering en zelfacceptatie voelt. Natuurlijk heb ik ook mijn mindere punten, maar who cares? Ik focus me veel liever op goed voor mezelf zorgen en het versterken/benadrukken van de mooie punten van mijn lichaam!

De online wereld

Toch zie ik online en in het dagelijks leven nog veel meiden die met dezelfde struggles rondlopen. Kijken en vergelijken. Zich ‘minder’ voelen als er een ander meisje mooiere abs heeft of er slanker uitziet. Waarom zou je jezelf zo naar beneden halen? Ook jíj bent mooi! Ieder op haar eigen manier, het ene lichaam is niet te vergelijken met het andere lichaam.

De online wereld helpt echter niet echt mee, iedereen ‘is showing their bodies off’ door het delen van transformation pictures en post-workout selfies. Bikini body fitness, waar je volledig wordt beoordeeld op je shape en voorkomen, is booming. Dit laat toch wel zien dat het uiterlijk voorkomen in de huidige maatschappij een zeer belangrijke rol heeft. Echter vraag ik mezelf hier ook altijd bij af: “Is dit ooit anders geweest?” Ook 100 jaar terug waren er schoonheidsidealen. En misschien komen deze ideaalbeelden tegenwoordig door alle social media en tijdschriften veel makkelijker in jouw blikveld terecht, ik denk niet dat de oplossing zit in het verminderen van die exposure.

Terug naar de basis

Zelf ben ik afgekomen van het vergelijken met anderen door een paar verschillende strategieën:

Ik wil om andere redenen gezond leven. Ik wil niet persé ‘het perfecte lichaam’ meer (What is perfect anyway? ;-)), ik hou van mijzelf en wil daarom goed voor mezelf zorgen. Dát is de reden waarom ik 5x per week sport (en omdat ik sporten gewoon ontzettend leuk vind om te doen) en daarbij het liefste gezond eet (en gewoon omdat gezond ook heel lekker kan zijn).

Ik vind mijn persoonlijkheid nu veel belangrijker dan mijn uiterlijk. Mensen willen uiteindelijk graag met je omgaan omdat je een prettig persoon bent om mee om te gaan, niet omdat je zo’n mooi lichaam hebt. Stel je voor: je hebt een heel mooi lichaam, maar bent bitchy tegen iedereen. Zou jij graag met die persoon willen omgaan? Focus je op zelfontwikkeling en probeer je persoonlijke eigenschappen helder voor jezelf te hebben, en dan vooral je goede eigenschappen natuurlijk!

Where your attention goes, energy flows. Wat ik hiermee wil zeggen: Als jij je aandacht richt op al jouw negatieve eigenschappen (hetzij lichamelijk, hetzij persoonlijk), dan kan je ervan uit gaan dat je ze alleen nog maar meer gaat zien. Het werkt als een soort vergrootglas. Gelukkig werkt dit andersom ook! Probeer het maar eens. Ga de komende twee weken elke dag in je ondergoed voor je spiegel staan en in plaats van te benoemen wat je niet mooi aan jezelf vindt, ga je benoemen wat je wél mooi vindt aan jezelf. In het begin vind je dit misschien moeilijk en kan deze oefening erg confronterend zijn, maar zet door! Richt jouw vergrootglas op je mooie punten. Mijn ervaring met deze oefening was dat ik steeds meer ging zien dat mijn lichaam hartstikke oké is en dit heeft me geholpen om blij te zijn met mijn lichaam. Misschien wel de gouden tip uit deze blog 🙂

“A flower does not think of competing with the flower next to it. It just blooms.”

Liefs,

Lotta

Lotta Breed

Ik ben Lotta, fysiotherapeut, health professional en founder van Health Life LAB. Ik vind het interessant hoe mensen in elkaar zitten en hoe mensen een verschillende kijk kunnen hebben op bewegen, eten en leven. Ik vind het leuk om mensen te prikkelen om hierbij het beste uit zichzelf te halen en dit ook uit te stralen. Ik heb mijn krachten gebundeld met Eline, diëtiste en samen helpen we jou om je fit, mooi en gelukkig te voelen. Op Model Workout schrijf ik inspirerende blogs om jou hierbij te helpen. Volg Healthy Life LAB op instagram: www.instagram.com/healthylifelab

Plaats een reactie