Lifestyle Mindfullness

Kan jij je goed concentreren?

We leven in een periode van extreem veel prikkels en dat gaat waarschijnlijk alleen maar meer worden in de loop der jaren door de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Wat ik bedoel met prikkels? Informatieverwerking, in wat voor vorm dan ook. Ter illustratie: Tegenwoordig verwerken we per dag net zoveel informatie als dat je zou lezen in 174 kranten! Dit is 5 keer zoveel informatieverwerking als in 1986. Deze informatie zit in het lezen van social media, mails, whatsapp en ga zo maar door. Maar hoe slecht is dit nou?

Van origine is de mens er niet op gemaakt om zoveel informatie te verwerken. Dit is onder andere te merken aan een verminderd concentratievermogen; mensen hebben steeds minder vermogen om zich te focussen op de moeilijke, langdurige taken. Taken die flink nadenkwerk vergen. Toch zijn het juist déze taken die zorgen voor (persoonlijke) ontwikkeling en intellect.

Hoe vaak komt het voor dat je Facebook of Instagram opent en je ‘ineens’ een uur verder bent? Al die tijd had je ook kunnen, en misschien wel willen, steken in het lezen van een verdiepend boek of het leren van een moeilijke vaardigheid, zoals het bespelen van een muziekinstrument. Tegenwoordig wordt er veel tijd opgeslokt door online ‘nonsens’, waardoor er ‘automatisch’ minder tijd overblijft voor het leren van moeilijke vaardigheden en verwerven van kennis, terwijl die dingen er juist voor zorgen dat je hersenen in optimale conditie blijven.

Bovenstaande situatie gaat over vrije tijd, maar ook binnen het werkende en studerende leven hebben veel mensen te kampen met verminderde concentratie en hierdoor verminderde productiviteit. Vaak heeft dit er alles mee te maken dat dagen volledig volgepland staan en mensen van afspraak naar afspraak moeten rennen en ondertussen in de laatste vrije momentjes druk zijn met het checken van mail en social media. Zo blijft er geen ruimte over voor het opzoeken van verdieping en kwaliteit. In plaats daarvan schiet iedereen in ‘hoe meer, hoe beter’, wat eigenlijk niet helemaal zo is. Vandaag delen wij een paar tips om je te helpen niet in die rush terecht te komen, maar echt te gaan voor kwaliteit van werk en hiermee ook kwaliteit van leven.

Stap 1: Stel prioriteiten

Het moderne leven is zo snel en er komt iedere dag zoveel op je af (174 kranten aan informatie!), dat prioriteiten stellen wel moet. Alles proberen te verwerken wat er op je afkomt is vragen om een burn-out, simpelweg omdat het té veel is. Draai de rollen eens om en laat niet wat er op je afkomt bepalend zijn, maar wat voor jóú de prioriteit heeft. Zowel in werk als privé kan je jezelf afvragen: “maar wat haal ik hieruit?” Jij staat aan het roer van jouw leven. Dit betekent dus ook dat jíj bepaalt hoe druk je jouw leven laat worden. Soms moet je hierin harde keuzes maken, terwijl we vaak geneigd zijn om de weg van de minste weerstand te kiezen: overal “ja” op zeggen. Prioriteiten stellen en “nee” zeggen op dingen kan dus oncomfortabel voelen, maar over de langere termijn haal je hier wel het meeste voordeel uit voor jezelf.

Stap 2: Attention management in plaats van time management

Als je uit je concentratie bent geraakt doordat je bijvoorbeeld een appje zag binnenkomen, kan het wel een kwartier duren voor je je concentratie hebt kunnen herpakken. Gemiddeld genomen checken mensen in Amerika iedere 6,5 minuten hun telefoon, bij ons in Nederland zal dit niet veel anders zijn. Voel je ‘m al zitten? We komen op deze manier nooit tot het niveau van goede concentratie, en dit is ook precies een veel gehoorde klacht. Probeer eens het volgende:

  • Bekijk aan het begin van je dag wat de belangrijkste ‘grote’ taken zijn.
  • Zet je mail, telefoon en alles wat je uit je concentratie kan halen uit en zet een wekker op 45 minuten.
  • Ga nu aan de slag. Na 45 minuten neem je een pauze van 15 minuten waarin je iets ‘actiefs’ doet, dit vergt een ander soort concentratie. En helaas, social media checken behoort niet tot dit ‘andere soort concentratie’.
  • Beperk social media het liefste tot maximaal 1 uur, bij voorkeur aan het einde van de middag/begin van de avond. Zet eventueel een wekker als reminder.
  • Probeer je avond anders in te delen: ga lekker sporten, lees een goed boek of spreek gezellig af met vrienden.

Probeer dit eens een paar dagen vol te houden en kijk dan wat er gebeurt. Zelf hebben we dit ook toegepast en in die blokken van 45 minuten kregen we veel meer werk verzet. Door dit af te wisselen met ‘doe’-taken, blijft je energielevel gedurende de dag ook redelijk stabiel. Win-win situatie!

Meer weten over dit onderwerp?

Bovenstaande tips komen uit het boek Busy van Tony Crabbe, in het Nederlands heet dit boek ‘Nooit meer te druk’. Voor ons was dit een echte eye-opener, ondanks dat we al veel kennis hebben over work-life balance. Wij zijn hierdoor op een andere manier onze dagen in gaan delen en dit heeft duidelijk verschil gebracht. Aan het einde van de dag hebben we meer energie over en we krijgen meer werk verzet op een dag. We kunnen hier zelf ook nog wel een heel boek over schrijven! 😉

Liefs,

Lotta

Lotta Breed

Ik ben Lotta, fysiotherapeut, health professional en founder van Health Life LAB. Ik vind het interessant hoe mensen in elkaar zitten en hoe mensen een verschillende kijk kunnen hebben op bewegen, eten en leven. Ik vind het leuk om mensen te prikkelen om hierbij het beste uit zichzelf te halen en dit ook uit te stralen. Ik heb mijn krachten gebundeld met Eline, diëtiste en samen helpen we jou om je fit, mooi en gelukkig te voelen. Op Model Workout schrijf ik inspirerende blogs om jou hierbij te helpen. Volg Healthy Life LAB op instagram: www.instagram.com/healthylifelab

Plaats een reactie