Beauty & Health Lifestyle

Controleer jij je huid wel?

Uit een enquête door Stichting Melanoom onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat de meerderheid tussen de twintig en vijftig jaar oud de huid onvoldoende controleert op verdachte plekjes. Niet zo slim want ieder jaar krijgen 6.000 mensen te horen dat zij melanoom, de meest agressieve vorm en dodelijke vorm van huidkanker, hebben. En dat wil je dus niet. Dus controleren die huid van je. Bij het controleren moet je letten op het groeien of uit het niets ontstaan van een moedervlek of het herhaaldelijk bloeden of jeuken ervan. Dermatologen raden aan om eenmaal per kwartaal de huid na te lopen op plekjes.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mensen met een blanke huid. Het aantal huidkankerpatiënten in Nederland stijgt enorm. Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits vroegtijdig herkend. Zelfcontrole van je huid is kijken en voelen! Ken je een lekker ding doe het dan ook bij hem (haar)! Sla twee vliegen in één klap!

Hoe controleer je je huid op veranderingen?

Kijken:
Bekijk je huid over je hele lichaam. Kijk of je afwijkende moedervlekken ten opzichte van de andere moedervlekken hebt op je lichaam. Vraag een ander om je rug te bekijken of gebruik een handspiegel. Vergeet ook je voetzolen niet te controleren.

Voelen:
Nadat je je huid goed hebt bekeken, controleer je je huid op veranderingen die niet zichtbaar maar wel voelbaar zijn. Let hierbij op structuurveranderingen van de huid. Wrijf licht met je vingertoppen over je huid. Vergeet je oren niet. Controleer bij verminderde haargroei ook je hoofdhuid.

Waar moet je op letten?

Moedervlekken:

 • Afwijking in kleur, vorm of dikte ten opzichte van alle andere moedervlekken op je lichaam
 • Moedervlek die groter worde en een asymmetrische vorm hebben
 • Waarvan de kleur of samenstelling is veranderd ten opzichte van een eerdere controle
 • Jeuk, pijn of steken
 • Korstjes of bloedingen
 • Nieuwe moedervlek groter dan 5mm (bij jongeren tot 25 jaar is het ontstaan van een nieuwe moedervlek acceptabel)

 

Huid in een gebied dat veel aan zonlicht is blootgesteld:

 • Langzaam groeiende rode, huidkleurige of bruine verdikking in de huid, soms glanzend
 • Niet genezend wondjes
 • Rood schilferig plekje dat niet herstelt
 • Ruwe huidkleurige, rode of bruine plekjes op de huid
 • Klein bultje dat ruw voelt, huidkleurig of licht rood

xoxo

Paultje

Bron; www.huidtherapiehouten.nl/
Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie