Food Tips & tricks

Groente en fruit eten maakt gelukkig

Het eten van groente en fruit kan er voor zorgen dat mensen zich gelukkiger voelen. Ik kan me dat eigenlijk net voorstellen want ik loop al kokkend langs de groente schappen in de supermarkt. Iedere extra portie schijnt, tot acht porties per dag, te zorgen voor een groei in het geluksgevoel. Onderzoekers van de universiteit van Warwick, Engeland en de universiteit van Queensland, Australië, volgden in totaal 12.000 mensen met verschillende leeftijden en achtergronden. De deelnemers hielden jarenlang een voedseldagboek bij en werden uitvoerig onderzocht door psychologen en psychiaters. Dan hebben die deelnemers vast nooit de spruiten van mijn moeder gegeten!

Het was wel een jaren plan

Deelnemers die van bijna geen fruit en groente nuttigen naar dagelijks acht porties gingen, ervoeren een geluksgevoel vergelijkbaar met het vinden van een baan na lange tijd werkloos zijn. De verbeteringen in het geluksgevoel ontstonden binnen twee jaar. Met andere redenen voor een toenemend geluksgevoel werd daarbij rekening gehouden. Ik vraag me dan ook af wat de correlatie zou kunnen zijn met depressiviteit. Kan je mensen met een depressie zich geestelijk gezond laten eten? 

“Het eten van groente en fruit verbetert blijkbaar binnen veel snellere tijd het emotionele gestel dan dat het goed is voor de gezondheid. Mensen raken gedemotiveerd om groente en fruit te eten omdat ze het gevoel hebben dat het niet snel genoeg helpt voor de gezondheid. Maar nu we dit hebben ontdekt, is dat misschien een reden om toch veel groente en fruit te eten”, aldus hoofdonderzoeker Andrew Oswald tegen Science Daily.

De onderzoekers hopen met hun studie de basis te kunnen leggen voor onderzoeken naar antioxidanten. Antioxidanten zitten in ontzettend veel groente en fruit en helpen op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Die wil je niet en als je jezelf gezond kan eten en gelukkig rest je niks anders meer. Toch?

xoxo

Paultje

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie