boulimia anorexia
Motivation Monday The Days

Motivation Monday #Boulimia komt minder vaak voor

Eetstoornissen zoals Boulimia vind ik belangrijk om te blijven bespreken. Niet alleen omdat ik zelf een eetstoornis heb maar ook omdat de vrees voor eetstoornissen vaak ongegrond lijkt te zijn. Althans dat is natuurlijk weer mijn mening. Op Modelworkout hebben we het natuurlijk over gezond eten en toch veel sporten. Dat wil ik op een adequate manier met jullie bespreken. Uit onderzoek van psychiater Frédérique Smink blijkt dat het aantal nieuwe gevallen van deze eetstoornis in de laatste dertig jaar met twee derde is afgenomen.

Zij denkt dat overgewicht normaler geworden is. De druk is verminderd om eetbuien te compenseren door te braken of laxeermiddelen te gebruiken. “Er zijn meer mensen met overgewicht, hierdoor voelen mensen mogelijk minder druk om met een agressieve methode eetbuien te compenseren, zoals bij boulimia het geval is”, vertelt Smink.

Boulimia en Anorexia

Het aantal nieuwe meisjes met boulimia is afgenomen terwijl het aantal mensen met anorexia de afgelopen dertig jaar stabiel bleef. “Iedere psychiatrische stoornis wordt veroorzaakt door een samenspel van biologische factoren, zoals genetische aanleg, psychologische factoren en sociale factoren”, vertelt Smink. “Boulimia is waarschijnlijk gevoeliger dan anorexia voor sociale factoren. De stijging van de BMI van de algemene bevolking, maar ook de opkomst van het internet in de afgelopen jaren. Je hebt zogenoemde pro-ana-websites, die eetstoornissen als een lifestyle verheerlijken. Social media heeft weer profielen van meiden die foto’s van hun afgetrainde lichamen tonen.”

Het internet heeft echter ook een positieve invloed op mensen met anorexia en boulimia. “De afgelopen twintig jaar is meer aandacht voor eetstoornissen en de schadelijke effecten ervan. Vooral boulimia is omgeven met veel schaamte en taboe. Door het internet hebben mensen tegenwoordig gemakkelijker – en anoniemer – toegang tot informatie en behandeling, zoals bijvoorbeeld zelfhulp. Mogelijk vinden mensen daardoor sneller de weg naar herstel, voordat ze een ernstige eetstoornis hebben ontwikkeld.”

Is er een preventiemiddel tegen Boulimia

“In tegenstelling tot boulimia wordt anorexia al sinds de Middeleeuwen beschreven, dus ik verwacht dat deze stoornis nog wel even zal bestaan. Tenzij er een goed preventiemiddel ontwikkeld wordt.”

Beide eetstoornissen ontstaan meestal tussen de leeftijd van 15 en 19 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat onder Nederlandse adolescenten 1,7 procent van de 20-jarige meiden anorexia nervosa heeft. of ooit in haar leven heeft gehad, 0,8 procent boulimia nervosa en 2,3 procent binge eating disorder (BED). Bij 20-jarige mannen kwam de eetbuistoornis het meeste voor; daarbij ging het om 0,7 procent.

Mocht jij denken hulp nodig te hebben met een eetprobleem check dan eerst DEZE SITE!

xoxo

Paultje

bron: nu.nl
Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie