opgeblazen buik oorzaak
Food Tips & tricks

Opgeblazen buik na het eten? De Diëtist legt uit!

Hoi Naomi, ik heb een vraag over het hebben van een opgeblazen buik. Ik heb vooral last van een opgeblazen buik na het avond eten en ik weet niet goed waar dit aan ligt. Soms staat mijn buik zo strak dat ik wel een paar maanden zwanger lijk. Pijnlijk is het niet maar leuk is anders. Nou ken ik een aantal mensen die niet goed tegen melkproducten kunnen en daardoor een opgeblazen buik krijgen. Nu is mijn vraag hoe kom ik toch zo vaak aan een opgeblazen buik en hoe los ik dat op? Ik neem aan dat ik echt niet de enige ben met dit probleem.

Een opgeblazen buik kan meerdere oorzaken hebben en kan zich hoog in de buik optreden (maag), maar ook laag in de buik (dikke darm) waardoor het kan lijken alsof je een paar maanden zwanger bent.

De maag

Wanneer het zich hoog in de buik afspeelt zijn er enkele makkelijk op te lossen oorzaken:

  • Je eet te snel eten en/of praat veel tijdens het eten. Hierdoor hap je naast je eten ook veel lucht naar binnen;
  • Kauwgom kauwen, waardoor je tevens veel lucht hapt en je darmen geactiveerd worden omdat ze denken dat er eten aan komt door de kauwbewegingen die je maakt;
  • Je eet zo snel en/of kauwt niet goed omdat je honger hebt, en achteraf voel je pas dat je te veel hebt gegeten. Het duurt immers 20 minuten eer je maag een seintje aan je hersenen heeft gegeven dat het vol zit, of er zitten nog hele brokken, moeilijk te verteren voedsel in je maag;
  • Je maaltijd bevat vrij veel vet wat er voor zorgt dat eten langer in de maag blijft.

 

Kortom, zorg er voor dat je rustig eet (minimaal 20 minuten), leg je bestek neer na iedere hap, kauw goed, eet niet te vet en praat pas weer wanneer je mond leeg is.

De darmen

De oorzaken van een zogenaamde ‘zwangerschapsbuik’ verschillen per persoon omdat de darmen én darmflora van iedereen anders reageren. Allergieën, intoleranties of stress, het kan allemaal zorgen voor een opgeblazen buik. Maar hoe kom je daar achter? Een allergie is aantoonbaar door bijvoorbeeld een bloedtest, maar een intolerantie niet. Dit maakt het extra lastig om erachter te komen waar buikklachten vandaan komen. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende oorzaken:

Gluten

Tegenwoordig wordt door velen beweerd dat ze een glutenallergie (coeliakie) hebben, maar wat velen doen is gewoonweg meegaan met de ‘gluten-hype’… Denk je echt dat dit de boosdoener is en heb je lange tijd last van vage klachten, vermoeidheid, gewichtsverlies en écht pijnlijke buikpijn? Doe dan deze zelftest.

Melk

Melk is daarnaast boosdoener nummer 2 volgens velen. Dat kan, want in melk zit de melksuiker lactose, waarvoor een intolerantie kan ontstaan. Onverteerde lactose gaat dan gisten in de dikke darm wat zorgt voor gasvorming en diarree. Maar, de meesten van ons kunnen lactose wél verteren, maar gewoon niet in grote porties. Het helpt dus om de porties zuivel te verkleinen (max. 150ml per eetmoment) en verspreid te eten over de dag. Daarnaast worden zure melkproducten als karnemelk, yoghurt en kwark beter verdragen. En, melkzuurbacteriën (probiotica) zorgen juist voor een gezonde darmflora en kunnen buikklachten verminderen.

Vezels

De meest bekende voedingsmiddelen die zorgen voor een opgeblazen buik (en flatulentie) zijn bonen, linzen, noten en alle ui- en koolsoorten. Deze bevatten veel oplosbare vezels die in de dikke darm verteerd worden door onze darmflora en zorgen dan helaas ook voor gasvorming en een opgeblazen buik. Dus deze gasvorming, oftewel flatulentie of winderigheid: probeer het niet in te houden want dit verergert de klachten alleen maar meer! There’s only one way out …

Daarnaast heb je nog de onoplosbare vezels die niet verteerd kunnen worden welke in volkoren granen, graanproducten en lijnzaad zitten. Deze vezels nemen veel vocht op en zorgen voor volumevergroting van de ontlasting, en kunnen dus ook bijdragen aan een opgezette buik.

Vezels zijn gezond en zorgen voor een goede stoelgang, maar let er bijvoorbeeld op dat je niet té veel lijnzaad eet. Deze prikkelen de darmwand op een minder prettige manier dan de vezels uit bijvoorbeeld groenten en fruit, en kunnen buikklachten daardoor verergeren.

Suikers

Verder kunnen zoetstoffen, fructose en een overmaat aan suikers meewerken aan het ontstaan van een opgeblazen buik. Fructose zit in honing en fruit, maar wordt ook gebruikt als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen. Zoetstoffen en fructose kunnen door velen niet goed verteerd worden, gaan gisten, en leiden weer tot een opgeblazen buik. Probeer dan ook zoetstoffen, gezoete voedingsmiddelen, te veel suikers en onrijp of te veel fruit te vermijden.

Stress

Stress zorgt voor vele reacties in het lichaam, waaronder het onttrekken van bloed aan de spijsverteringsorganen. Dit kan leiden tot een verminderde eetlust, misselijkheid of een opgeblazen buik. Zorg voor voldoende ontspanning in je leven, en relax!

Conclusie

Buikklachten kunnen vele oorzaken hebben dus probeer bij jezelf na te gaan waar het bij jou aan kan liggen. Dit kun je doen door een zogenaamd ‘klachten dagboekje’ bij te houden. Iedere keer dat je een opgeblazen buik hebt noteer je alles wat je daarvoor hebt gegeten, maar ook de mate van stress die je op dat moment ervaart (bijv. op een schaal van 1 tot 10). Waarschijnlijk zie je na verloop van tijd bepaalde voedingsmiddelen terugkomen. Probeer deze dan een tijdje te vermijden om te zien of de klachten verminderen. Zie je dat stress invloed heeft op jouw klachten? Probeer dan de oorzaak hiervan te achterhalen en aan te pakken.

Mocht je dan alsnog niet van een opgeblazen buik af komen dan kan het zijn dat je last hebt van PDS (prikkelbare darmsyndroom). Raadpleeg hiervoor de huisarts of ga direct naar een diëtist die gespecialiseerd is in het FODMAP-dieet.

Naomi Brinkmans

Naomi Brinkmans

Plaats een reactie