Beauty & Health Lifestyle

Wat moet je eten om af te vallen?

Hoi Naomi, ik krijg vaak de vraag wat iemand kan eten om af te vallen. Persoonlijk lijkt me dat nogal vreemd. Gezond eten en voldoende bewegen is natuurlijk het juiste startpunt. Maar is er eigenlijk voedsel dat daadwerkelijk helpt? Voeding dat je spijsvertering helpt of voeding dat het afvallen versnelt. Of is dit ook zo’n fabeltje dat we allemaal graag willen geloven?

Afvallen is in theorie eigenlijk mega eenvoudig: het draait allemaal om balans, of beter gezegd, een disbalans. Om af te vallen dient er meer energie verbruikt te worden dan erin gaat. C’est ça. Of je die energie nou haalt uit koolhydraten, alcohol, eiwitten of vet maakt voor het lichaam niet uit, of uit zogenaamde ‘gezonde of slechte calorieën’. Ieder pondje gaat gewoon door het mondje! Hoe het zit met bepaalde voedingsmiddelen die het afvallen stimuleren? Koffie en rode peper zouden je metabolisme verhogen en bleekselderij zou zogenaamd ‘negatieve calorieën’ bevatten. Wat is waar en wat is onzin? Hieronder meer uitleg!

Koffie

De cafeïne in koffie geeft tijdelijk meer energie, en je metabolisme krijgt een kleine boost. Helaas is het wel maar tijdelijk. Vaak wordt beweerd dat cafeïne de vetverbranding stimuleert, maar voldoende bewijs ontbreekt. Zwarte en groene thee en cacao bevatten tevens cafeïne.

Groene thee

Naast cafeïne bevat groene thee catechines, wat de vetverbranding zou stimuleren. Hiervoor zijn echter te weinig harde bewijzen voor gevonden. Wel zorgt groene thee voor bloedvatverwijding wat gunstig is op je bloeddruk en het verkleinen van de kans op het krijgen van hart en vaatziekten.

Chilipeper

In die kleine pittige pepers zit de stof capsaïcine, wat je metabolisme een kleine boost geeft doordat het je ‘fight or flight’-systeem activeert: je hart sneller gaat kloppen, ja gaat sneller ademen en spieren worden even geactiveerd. Het is wel maar beperkt en tijdelijk, en voor veel Nederlanders pijnlijk doordat ze niet gewend zijn aan pittig eten.

Bleekselderij en asperges

Bleekselderij zou zogenaamde negatieve calorieën bevatten, evenals asperges. Dit omdat ze laag zijn in calorieën, veel vezels bevatten en het dus meer energie kost om te verteren dan er uiteindelijk aan energie vrijkomt. Maar is dit dan niet met alle groenten? Het verhogen van de groenteconsumptie is sowieso een must-do wil je afvallen. Dus, groenten/rauwkost als hoofdcomponent bij de lunch, als tussendoortje én ook weer bij de avondmaaltijd.

Vezels

Zoals hierboven beschreven bevatten groenten vezels. Vezels zitten daarnaast ook veel in volkoren granen en graanproducten en peulvruchten. Vezels zorgen ervoor dat je langzamer eet omdat je beter moet kauwen, maar zorgen ook voor een vol gevoel in je maag: je bent eerder en langer verzadigd! Eet dus altijd volkorenbrood (of nog beter: donker roggebrood), zilvervliesrijst, volkoren pasta en voeg bonen, linzen of kikkererwten toe aan je maaltijd om het vezelgehalte (én de voedingswaarde) te verhogen.

Zuivel

Vergeet alle negatieve verhalen rondom zuivel! Melk, yoghurt, kwark en kaas bevatten eiwitten, calcium en de vitamines B2, B12 en D die in combinatie een gunstig effect hebben op het gewicht. En ja, zuivel bevat ook de ‘slechte’ verzadigde vetten. Maar, deze vetten uit melk hebben juist een (nog onverklaard) gunstig effect op het lichaam! Onderzoeken tonen aan dat mensen die veel zuivel consumeren slanker zijn dan mensen die zuivel vermijden. Een dieet hoog in zuivel zorgt daarnaast voor een groter en langduriger gewichtsverlies dan een dieet zonder of laag in zuivel. Dus: dagelijks 600-800ml uit melk, yoghurt en/of kwark, met 30g volvette kaas (minimaal 40+).

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en zorgen voor een gezonde darmflora. Onderzoek naar de werking van de darmflora op het gewicht is nog in volle gang, maar de resultaten zijn positief! Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer poep van slanke mensen in de dikke darm van mensen met obesitas werd getransplanteerd, deze afvielen. Ook de darmflora van slanke kinderen was veel gevarieerder, met meer goede bacteriën, dan die van dikke leeftijdsgenoten. Dus: feed your flora! Zorg voor veel goede bacteriën in je dikke darm door regelmatig gefermenteerd voedsel te eten: yoghurt (met levende culturen), hüttenkäse, zuurkool, tempeh, sojasaus en overige ingemaakte groenten. Of drink dagelijks gewoon een Yakult.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zouden zogenaamd je darm reinigen, een detox werking hebben en je extra energie geven. Velen beginnen de dag met het drinken van een glas lauwwarm water met het sap van 1 citroen (en wat cayennepeper erbij). Het zuur van de citroen wordt echter door het zuur van maagsap overtroffen, en heeft vervolgens in de darm geen enkel effect meer. Wel bevatten citrusvruchten veel water en vezels, wat weer werkt op de verzadiging.

Kruiden

Van veel kruiden en specerijen wordt beweerd dat ze het metabolisme verhogen, vetverbranding stimuleren of spieropbouw versnellen. Hiervoor zijn echter te weinig harde bewijzen.

Conclusie; Wat moet je eten om af te vallen?

Wil je afvallen? Eet dan zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk met dagelijks veel groenten, 2-3 stuks fruit, enkel volkoren granen en graanproducten, een portie vis, vlees of tempeh, 5 porties zuivel (+probiotica) en drink gewoon alleen water en koffie/thee zonder suiker. Houd je niet van koffie? Ga dan ook niet opeens beginnen met koffie drinken om je metabolisme te verhogen. En kun je ook niet tegen pittig eten? Ga dan niet onnodig pijn lijden. De makkelijkste manier om je metabolisme te verhogen is door beweging!

Dus, helaas niets nieuws of spannends maar gewoon zorgen dat er meer energie uit gaat dan in. Ga geen hele productgroepen of koolhydraten vermijden, maar gebruik je gezond verstand en eet zo gevarieerd mogelijk, en alles met mate. En daarbij, sport regelmatig en pak zo veel mogelijk de fiets en de trap! Dat is vele malen effectiever dan een kop koffie of lepel sambal.

Naomi Brinkmans

Naomi Brinkmans

Plaats een reactie