Lifestyle Mindfullness

Onderzoek naar eetstoornis Orthorexia

Het is misschien raar voor iemand met een eetstoornis maar ik weet bizar weinig van de eetstoornis orthorexia. Ik heb genoeg aan mijn eigen issues zullen we maar zeggen. Toch is het belangrijk dat deze zogenaamde ‘nieuwe’ eetstoornis wordt onderzocht. We willen namelijk niet dat nog meer mensen er een verkeerd zelfbeeld op na houden. Dat is verdrietig genoeg. En om met de woorden van mijn accountant te spreken, het kost de maatschappij geld.

Bijzonder hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth, werkzaam voor het Leids Universitair Medisch Centrum, start een onderzoek naar de eetstoornis orthorexia. Mensen met deze eetstoornis hebben namelijk een obsessie voor ‘gezonde voeding’.
Het AD schrijft dat hulpverleners zien dat steeds meer tieners een te strenge focus hebben op ‘gezond voedsel’, waardoor ze slechts nog eten wat bij bepaalde voedingshypes hoort. Brood en zuivel worden gemeden en er wordt intensief gesport.

Orthorexia gaat om ondervoeding en onzekerheid

Orthorexia is nog geen erkende ziekte, maar krijgt steeds meer aandacht in de jeugdzorg zo schrijft de krant. Kennisorganisatie TNO ontwikkelt een richtlijn ondervoeding. “De focus ligt tot nu toe op overgewicht, maar het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoonten is net zo belangrijk”, aldus Caren Lanting van TNO.

 

Lees ook deze; Alle modellen hebben een eetstoornis

Volgens woordvoerders van jongerensite JouwGGD.nl en centrum voor eetstoornissen Accare komt orthorexia vaak voort uit onzekerheid. “We leven in een cultuur van selfies en er goed uitzien. Daar kunnen jongeren knap onzeker van worden”, constateert Petra van Tiggelen van JouwGGD.nl.

xoxo

Paultje

bron;nu.nl
Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie