Food Tips & tricks

Handvol noten verlaagt de kans op ziektes

Ja een handvol noten verlaagt de kans op ziektes. Ik had mijn klomp aan en die brak want ik ben gelukkig. Ik vreet zojuist een kilo pepernoten weg en heb mezelf tien jaar extra aan gegeten! Dit onderzoek van BMC Medicine maakt mijn dag. Er werden 29 studies met daarin informatie van 800.000 mensen geanalyseerd. Wat blijkt is dat mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Ze hebben ook nog eens 15 procent minder kans op kanker en 22 procent minder kans op vroegtijdig overlijden. Tenzij je natuurlijk een notenallergie hebt. Dan ga je best vroegtijdig overlijden met 20 gram noten.

Hoezo zijn dit ineens geen noten? Er wordt met twee maten gemeten!
Hoezo zijn dit ineens geen noten? Er wordt met twee maten gemeten!

Gezonde vetten in je handjevol noten

Noten zorgen voor deze effecten doordat ze veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten bevatten. Daarbij bevatten ze gezonde vetten die bijdragen aan het verminderen van hartaandoeningen. Hun hoge vezel- en eiwitgehalte kan ook bijdragen tot het verminderen van extra gewichtstoename door het terugdringen van overeten. De antioxidanten kunnen kanker helpen verminderen.

De resultaten van de onderzoeken bleven consistent in verschillende geografische gebieden en bij mannen en vrouwen. Daarbij is er geen verschil in soort noot te zien. Bij mensen die meer dan 20 gram noten eten bleken er geen voordelen te zijn.

Plaats een reactie