fomo
Mindfullness

Fear Of Missing Out (FOMO) vs. Fear of Going Out (FOGO)

Met de feestdagen in zicht, beginnen ook de ‘verplichte’ feestjes en familieaangelegenheden. Voor mij als blogger regent het in deze periode altijd uitnodigingen voor events. Als ik zou willen, is er bijna iedere dag wel een feestje of evenement. Nadat ik een paar maanden overspannen ben geweest, probeer ik het midden te vinden tussen FOMO en FOGO. Beiden zijn ‘extremen’ en in mijn ogen niet oké. Maar hoe krijg je zelf de regie over je eigen agenda terug?

Toen ik overspannen raakte, merkte ik maar al te goed dat niet ieder event mijn energie gaf. Sommige feestje en evenementen zogen me juist volledig leeg. De enige reden dat ik erheen ging was soms omdat ik me verplicht voelde mijn gezicht te laten zien. Van het ene uiterste (overal bij willen zijn), schoot ik in het andere uiterste: Ik was doodmoe en bleef het liefste thuis om wat voor vorm van prikkels te vermijden. Dit was gelukkig maar tijdelijk en op dat moment ook het beste wat ik kon doen, maar toen ik me weer beter ging voelen en weer ‘de buitenwereld’ in wilde, ben ik wel bewuster omgegaan met de uitnodigingen die mijn kant op kwamen. Op die manier haal ik er meer energie uit en houd ik voldoende tijd over om ook gewoon op normale tijdstippen te werken.

Met de feestdagen in zicht, wil ik mijn tips met jullie delen. De ene persoon vindt het geweldig om beide feestdagen de hele dag onder de mensen te zijn, terwijl de ander hier nu al als een berg tegenop ziet en misschien wel het liefste wegkruipt onder de dekens. Hoe pak je dit aan?

fomo

Hoe belangrijk is het dat je erbij bent?

Is het écht belangrijk dat je je gezicht op een feestje moet laten zien? Misschien zijn er familieleden bij die erg op je gesteld zijn en die je een lange tijd niet hebt gezien. Voor de FOMO-types onder ons: Hier ligt voor jou de uitdaging. Wie weet ligt er al een stapel uitnodigingen en kan je moeilijk kiezen. Dan is het aan jou de vraag wie je het liefste weer ziet. Prioriteiten stellen! Voor de FOGO-types onder ons: Zie je écht als een huis tegen die ene kerstdag op? Ook als je weet dat er mensen bij zijn die je graag weer zien? Probeer uit te vogelen waarom je er zo tegenop ziet en probeer die factoren uit te schakelen. Is dit onmogelijk en kom je er maar moeilijk onderuit? Kies er dan voor niet bij het hele feest aanwezig te zijn, maar één of een paar uurtjes. Wie weet is het dan zelfs zo leuk dat je besluit om toch nog wat langer te blijven…

Waar krijg je energie van?

Deze vraag stel ik mijzelf altijd als ik een uitnodiging ontvang voor een feestje. Vaak kan je dit meteen al merken, ik word zelf altijd blij als er een leuk event in het vooruitzicht ligt waarvan ik weet dat er veel mensen zullen zijn die ik graag zie. Heb ik twijfel bij het zien van de uitnodiging? Dan overweeg ik of het wel echt iets is waar ik naartoe wil of moet. Op die manier ben ik selectiever geworden en dat doet me echt goed. Stel, je neigt juist meer richting FOGO, dan is het júíst wel goed om jezelf soms wél naar een event of feestje te pushen. Wat houdt je tegen? Het kan zijn dat er angst achter zit. Probeer voor je zelf uit te zoeken waarom je zo opziet tegen dit soort gelegenheden. Het kan namelijk heel leuk zijn! En stel dat je gewoon niet houdt van grote groepen mensen (drukte, veel gesprekken etc.) en je dit weet van jezelf, dan is het misschien ook een kwestie van accepteren dat je daar gewoon niet zo van houdt. Investeer dan in de contacten waar je wél energie van krijgt!

15387534_10154190306217794_1151347419_o

Vergeet de mening van anderen

Jij alleen kan bepalen waar je heen wilt en waarom. En hier heb je je eigen redenen voor en dat is prima! Zelf merk ik dat ik het soms lastig vind dat de huidige maatschappij altijd op sneltreinvaart lijkt te gaan, terwijl ik het heerlijk vind om de tijd te nemen voor dingen. De consequentie hiervan is wel dat ik minder kan doen op een dag en soms het gevoel heb dat anderen aan mij voorbij gaan in de sneltrein. Typisch een gevalletje FOMO 😉 Toch kan ik hier nu beter mijn rust in vinden. Ik hoef niet overal bij te zijn om wel een leuk leven te hebben en vind het gewoon heerlijk om soms een dagje huiselijk te doen. Ik hoef van mezelf ook niet meer persé elke dag een blog te posten of iets op social media te delen. Wat heeft het voor zin als er geen sterke boodschap inzit? Ik geloof dat we in de huidige maatschappij allemaal ons leven volledig proberen op te vullen en vol te stoppen. Met afspraken, social media en nog meer afspraken. Maar waarom?

Ik heb nadat ik overspannen werd bewust gekozen voor kwaliteit over kwantiteit. Mij zal je niet meer op ieder feestje zien, ook zal ik niet meer iedere dag iets posten op mijn blog en social media. Maar áls ik iets post, reken maar dat het iets toevoegt. En áls ik op een feestje kom, reken maar dat het een onvergetelijk feestje wordt!

Liefs,

Lotta

Lotta Breed

Ik ben Lotta, fysiotherapeut, health professional en founder van Health Life LAB. Ik vind het interessant hoe mensen in elkaar zitten en hoe mensen een verschillende kijk kunnen hebben op bewegen, eten en leven. Ik vind het leuk om mensen te prikkelen om hierbij het beste uit zichzelf te halen en dit ook uit te stralen. Ik heb mijn krachten gebundeld met Eline, diëtiste en samen helpen we jou om je fit, mooi en gelukkig te voelen. Op Model Workout schrijf ik inspirerende blogs om jou hierbij te helpen. Volg Healthy Life LAB op instagram: www.instagram.com/healthylifelab

Plaats een reactie