woop-methode goede voornemens
Lifestyle Mindfullness

Al je voornemens slagen met de WOOP-Methode

Het is 2017! Gelukkig nieuwjaar allemaal! Ik hoop dat jullie oren en vingers er nog aanzitten en je 2017 hebt in mogen gaan zonder kater. Ook al is al dit misschien wel gewoon afwezig bij jou, ook dan zou het me niet verbazen als je goede voornemens hebt voor het nieuwe jaar. Half Nederland doet daar aan mee, if not more.

Zelf houd ik meer van het woord ‘intenties’. Zo zijn mijn intenties voor dit jaar om liefdevol om te gaan met mijzelf en de mensen en dieren om mij heen. Daarnaast wil ik dit jaar vol passie verder timmeren aan het ‘volwassen maken’ van mijn bedrijf Healthy Life LAB. Afgelopen jaar, het opstartjaar van mijn bedrijf, was een jaar vol chaos, onverwachtse wendingen en heel veel stappen buiten mijn comfortzone. Dit jaar wil ik werken vanuit stabiliteit en structuur en doelbewust en stapsgewijs werken naar het volwassen maken van Healthy Life LAB.

Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want nieuwe voornemens waarmaken is nogal een opgave. Het betekent dat je vol commitment toewerkt naar een ‘nieuwe situatie’. Omdat ik net zo graag als jullie wil dat je goede voornemens slagen, deel ik vandaag een bepaalde methode met jullie. Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd en heet de WOOP-methode:

De 4 stappen van de WOOP-methode

 

Stap 1. Wish

Zoek een rustige plek op. Zet je telefoon op stil en leg deze buiten handbereik. Sluit je ogen en visualiseer voor jezelf welk doel je wilt bereiken. Maak dit doel zo concreet mogelijk. Het moet een haalbaar, maar ook uitdagend doel zijn.

Slecht voorbeeld: “afvallen.” Goed voorbeeld: “5 kilo afvallen in drie maanden tijd.”

Concreet. Realistisch. Haalbaar en Uitdagend.

Stap 2. Outcome

Nu is het tijd om te gaan dromen! Stel je voor hoe ‘de nieuwe situatie’ is; de situatie wanneer je jouw doel bereikt hebt. Maak deze situatie zo gedetailleerd mogelijk voor jezelf. Hoe meer je jezelf in kan leven hoe die nieuwe situatie is, hoe meer gevoel je erbij krijgt. Laat vooral de fijne gevoelens die je erbij krijgt de boventoon voeren.

Slecht voorbeeld: “Als ik dit nieuwe gewicht wil behouden, kan ik niet zo vaak meer snoepen als dat ik nu doe.” Goed voorbeeld: “Ik kan al die mooie kleren die in de kast liggen weer aan en voel me comfortabel in mijn lichaam!.”

Stap 3. Obstacle

Waarschijnlijk heb je nu heel helder voor ogen wat je precies wilt. Toch is het nu tijd om uit de droomwereld te vertrekken en te onderzoeken wat je tegenhoudt in het bereiken van je doel. Wat heeft je tot nu toe tegengehouden? Waardoor is het tot nu toe niet gelukt om dat doel al te bereiken? Wat is de precieze reden hiervan?

Slecht voorbeeld: “Geen zin.” Goed voorbeeld: “Ik heb nog geen sport kunnen vinden die me écht leuk lijkt om te doen.”

Stap 4. Plan

Nu is het tijd om het plan te maken! Hierin beschrijf je wat je gaat doen als een situatie uit de stap “Obstacle” voorbij komt. Als…, dan… Dit zal je helpen om makkelijker andere keuzes te maken.

Slecht voorbeeld: “Als er een serie op tv is, komt het sporten daarna wel.” Goed voorbeeld: “Als ik onderweg naar huis ben, dan ga ik eerst naar de sportschool om te sporten zodat ik daarna ’s avonds lekker gezond kan koken en op de bank kan ploffen.”

Deze WOOP-methode is vanuit de psychologie sterk wetenschappelijk onderbouwd. Toch wil ik je daarnaast ook op het hart drukken om kleine tussendoelen te maken in het bereiken van je grote hoofddoelen. In een coaching-traject zie ik mensen hiermee het meeste succes behalen. Ook al wil je bepaalde aspecten van je leefstijl drastisch veranderen, begin met iets kleins. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld om meer groenten te eten en voor jezelf concreet te maken hoe je dit gaat bereiken. Of witmeelproducten omwisselen voor volkoren producten. Dit lijken misschien baby steps, maar al die baby steps bij elkaar zorgen ervoor dat jij over een jaar een stuk gezonder leeft en misschien wel die paar overtollige kilo’s kwijt bent.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je graag coaching bij het behalen van je doelen? Kijk dan gerust op mijn website voor meer info en contactgegevens.

Geniet van het feit dat er een nieuw jaar met nieuwe kansen op je ligt te wachten!

Liefs,

Lotta

Lotta Breed

Ik ben Lotta, fysiotherapeut, health professional en founder van Health Life LAB. Ik vind het interessant hoe mensen in elkaar zitten en hoe mensen een verschillende kijk kunnen hebben op bewegen, eten en leven. Ik vind het leuk om mensen te prikkelen om hierbij het beste uit zichzelf te halen en dit ook uit te stralen. Ik heb mijn krachten gebundeld met Eline, diëtiste en samen helpen we jou om je fit, mooi en gelukkig te voelen. Op Model Workout schrijf ik inspirerende blogs om jou hierbij te helpen. Volg Healthy Life LAB op instagram: www.instagram.com/healthylifelab

Plaats een reactie