blue monday
Mindfullness

Motivation Monday #Blue Monday

Het is weer Blue Monday, in het leven verzonnen door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Vorig jaar had ik hier ook al aandacht aan besteed. Iets doet mij vermoeden dat ik volgend jaar met hetzelfde probleem zit. Vandaag is namelijk de dag dat we met zijn allen uitermate depressief horen te zijn. Ik typ dit zittend op de bank tussen mijn twee grote liefdes hond en poes in het winterzonnetje. Bakkie pleur ernaast en ik zit heerlijk. Ik hoor blijkbaar tranen met tuiten te huilen omdat mijn goede voornemens niet zijn gelukt. Ook is het te lang donker en duurt het nog zolang voordat ik op vakantie ga. Nou vriend, ik ben vier jaar niet op vakantie geweest. Waar ik wel jaren depressief van werd was bizar veel belasting betalen terwijl ik minimumloon verdiende. Maar goed terug naar Blue Monday.

Check deze tips; #Blue Monday en de 7 stay happy tips!

 

Want vandaag is er zelfs weer een gala om het te vieren en erbij stil te staan. Begrijp me niet verkeerd want ik vind het alleen maar goed om stil te staan bij depressies. Het punt is alleen bij depressies dat je niet stil moet gaan staan maar in beweging moet komen. Hoe ik dat weet? Ik ben professioneel ervaringsdeskundige. Ik kan ook niet meer zo goed tegen al die picture perfect mensen wiens ergste gebeurtenis in hun leven de dood van opa en oma is die mij en alle anderen die met zware depressies te kampen hebben gaan vertellen hoe om te gaan met depressie. Hou jij je maar lekker bezig met je instagram feed.

Wat is een depressie?

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling.

Waaraan herken je een depressie?

Depressieve klachten zijn soms niet goed te herkennen. Veel van de klachten kunnen ook op iets anders duiden. Toch zijn er wel duidelijke aanwijzingen. Als je aan een depressie lijdt, heb je altijd last van een sombere stemming vermindering van interesse of plezier. Daarnaast zijn er meer symptomen. Wie een depressie heeft, heeft altijd wel minstens vijf van de volgende klachten:

 • gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
 • slecht slapen, slapeloosheid of het tegenovergestelde: heel veel slapen
 • een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten
 • lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie
  prikkelbaar
 • het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel
 • moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen
  veel piekeren
 • geen zin in seks
 • vaak denken aan de dood en aan zelfdoding.

 

Of jij of iemand die je kent nou vandaag op Blue Monday of een andere dag in het jaar last hebt van depressieve klachten, onderneem actie. Laat daar de motivatie tot een beter gevoel beginnen. Wens jezelf of een ander de depressie op een voormalige blauwe maandag toe. Ik persoonlijk kan vertellen dat stilzitten niet hielp. Ik moest letten en figuurlijk in beweging komen. Dat begon met wandelen en eindigde in de sportschool. Vind jouw weg en ik wens iedereen het zonnetje toe op deze Blue Monday!

xoxo

Paultje Column

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie