HITT LISS
Tips & tricks Workouts

Wat is HITT en LISS en welke moet je doen om af te vallen?

Wat is het verschil toch tussen HIIT en LISS en wat is beter om af te vallen? Altijd maar dat afvallen en altijd maar de vraag hoe t zo snel mogelijk kan. Soms word ik er een beetje moe van maar ik krijg de vraag dan ook vaak als ik zelf net drie uur heb getraind. Als ik in een echt verschrikkelijke bui ben zeg ik gewoon dat je maar om de dag moet gaan eten en 6 dagen per week minstens een training van 2,5 uur moet doen. Helaas moet ik elke dag het goede voorbeeld geven en vertellen dus laat ik kort en bondig zijn in mijn eigen mening!

Mijn mening is dat elk lichaam verschilt. Wat voor mij perfect werkt hoeft niet voor jou te gelden. In reverse kan je het ook over gewicht aankomen hebben. Stel dat ik meer ga eten, op een gezonde manier, dat wil niet zeggen dat ik aankom op de plek waar ik wil dat het gaat zitten. Mijn lichaam verdeelt mijn vetmassa zoals dat genetisch is vastgelegd. Mijn lichaam verbrand daarentegen mijn vetmassa ook zoals genetisch is vastgelegd. Oftewel, ik kan niet plaatselijk aankomen of afvallen.

IMG_5968

HITT

HIIT staat voor hoge intensiteit interval training, dat bestaat uit korte sprint intervallen in combinatie met lage-matige intensiteit werk. Een voorbeeld hiervan zou een 30 seconden sprint gevolgd door een 4 minuten gestaag tempo lopen run zijn om af te koelen en om zo je hartslag weer normaal te krijgen. Dan ga je weer over op het herhalen van de oefening, je wisselt dus de intensiteit af.

LISS

LISS staat voor lage intensiteit steady state cardio, die bestaat uit alleen maar langzaam-matige intensiteit werk. Een voorbeeld hiervan is het lopen op de loopband of de fiets en de mogelijkheid om een gesprek te voeren. Je voert de workout dus op een gestaag tempo uit en je kan makkelijk je concentratie op iets anders verleggen.

IMG_5940

Maar wat is nou beter om af te vallen, HITT of LISS?

Doe het type cardio dat jouw persoonlijke voorkeur heeft (Als je het leuk vindt hou je het namelijk langer vol). HIIT is sneller, blijkt meer effectief voor vet verlies te zijn, creëert metabole veranderingen, en helpt bij het vasthouden van de spieren, maar niet iedereen kan HIIT doen. LISS is veiliger, maar duurt twee keer zo lang om soortgelijke dingen te bereiken en het werkt zeker goed voor vet verlies in matige hoeveelheden, uit een pure calorieverbranding standpunt (alleen om calorieën te verbranden en niet om veranderingen in je stofwisseling te maken). Vergeet trouwens niet dat dit niet de enige keuze is qua afvallen. Het meeste behaal je met een verandering in je voeding. Oh en ik weet dat het eng klinkt maar ook krachttraining is om af te vallen essentieel.

Ga maar fijn naar www.mymodelworkout.com voor al jouw favoriete trainingen!

xoxo

Paultje 

 

referentie; Wilson, et al. Concurrent Training: A Meta Analysis Examining Interference of Aerobic and Resistance Exercise. University of Tampa, FL. J Strength Conditioning.
Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie