Model Lifestyle

Waar blijft de diversiteit in fashion?

Ik weet niet of je het hebt meegekregen vorige week maar de discussie rondom diversiteit van modellen in fashion laaide weer op. Volgens hoofdredacteur Karin Swerink van de Vogue zijn er te weinig goede zwarte modellen om op de cover van haar blad te zetten. Althans dat zei ze in een interview in de METRO. Vervolgens las ik er weer over in de echt krant NRC. Uiteraard was er verontwaardiging op Social Media over dit stuk;

“Er is momenteel één donker topmodel in Nederland, favoriet bij Vogue en dat is Imaan Hammam. Imaan gaat heel goed en draait mee op internationaal niveau. Wanneer het kan zetten we haar op de cover, maar dat lukt niet altijd vanwege drukke agenda’s. Het is absoluut geen onwelwillendheid. Ik kijk vooral of het van deze tijd is en of het klopt in het verhaal dat wij willen vertellen. Ik kijk niet of iemand blank of donker is. Dat is zo niet van belang voor het maken van een tijdschrift. Er zijn wel donkere meisjes die we in de gaten houden, zoals bijvoorbeeld Nirvana Naves. Maar die vind ik nog net niet de potentie hebben.”

In het artikel van het NRC kan je lezen hoe er in algemene zin op werd gereageerd. In het artikel waren ook Edine Russel van ELLE Nederland, Claudio Minnai van Ulla Models, modeontwerper Anbasja Blanken, internationaal model Ovo Drenth en modeactivist Janice Deul aan het woord. Focus ook op hun woorden! Karin Swerink kwam op haar eigen instagram account met het volgende antwoord.

 

Wat is mijn rol in meer diversiteit in de mode?

Ook ik gaf mijn mening op Social Media en kreeg gelijk commentaar en vragen terug. Waarom ik geen gekleurde modellen op mijn instagram heb en waarom ik er zelf niks aan doe. Nou wilde ik zelf direct in de verdediging schieten. Vooral omdat ik een coach ben en niet degene ben die bepaalt. Tenminste niet in die zin. Ik bepaal tot op zekere hoogte of iemand fysiek en mentaal geschikt is of niet. In welke verpakking het komt doet er voor mijn werk niet toe, ik moet de verpakking alleen aan de maten laten voldoen.

Toch heb ik in de korte tijd dat ik nu als model coach aan het werk ben deze discussie vaker gevoerd. Er zijn net zoveel vragen als dat er antwoorden zijn. Heb ik te horen gekregen dat donkere modellen een te brede neus hebben, te dikke billen, te kort qua lengte, huid imperfecties en nog meer? Ja dat heb ik zeker te horen gekregen. Ik heb ook van blanke modellen te horen gekregen dat hun neus lelijk was, te groot voorhoofd, te brede heupen en ga zo maar door. Er wordt in deze industrie alleen maar gekeken naar uiterlijk want kort door de bocht, daar gaat het ook om!

model of the year 2017

Volgens Elle is Damaris Goddrie in ieder geval Model of the year!

Waarom is er dan geen diversiteit of niet genoeg?

De vraag blijft waar het aan ligt. Moet het een afspiegeling zijn van de maatschappij? Is onze maatschappij niet nog in grote meerderheid blank? Zodra je de grote stad uit bent is het melk en minder koffie. Zijn er echt geen goede gekleurde modellen in Nederland die aan de strenge eisen van de industrie weten te voldoen? Want ik hoor vaak genoeg dat iedereen genoeg knappe gekleurde meiden en jongens kennen maar dat is heel leuk hoor, met alleen knap zijn kom je er niet.

Wie bepaalt wie er geboekt wordt voor het blad Vogue? Is die niet degene die ook bepaalt welk model wordt geboekt. Scout een agency op de strenge eisen en dat ene speciale uiterlijk of alleen wat de opdrachtgevers aangeven? Wat is de rol van casting agents die voor alle grote merken bepalen wie de shows lopen en wie de campagnes krijgen? Moeten we van schuld spreken of kunnen we zelf verandering aanbrengen?

Heldin Aminanta Minte

Wat zijn de eisen?

In de basis ben ik/modellen buro’s hiernaar op zoek;

Meisjes
Lengte: min. 1.74 cm – max. 1.82 cm
Confectiemaat: 34/36

Jongens
Lengte: min. 1.84 cm – max. 1.92 cm
Confectiemaat: 46-50

Voldoe jij in ieder geval aan deze eisen en wil je net als ik meer diversiteit zien stuur mij dan een mail op paultje@modelworkout.nl of laat een reactie achter op mijn instagram. Wie weet ontdek ik wel meerder nieuwe gekleurde topmodellen en kan ik je voorstellen aan de buro’s met wie ik samenwerk!

 

Samen zijn we de regenboog!

Paultje

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie