Food Tips & tricks

5 redenen om tomaten te eten

Tomaten behoren tot de nachtschade, weet je dat wel? Aldus één van de diëtisten die ik niet meer spreek. Volgens haar is tomaat en andere planten die tot de nachtschade behoren in zijn geheel verantwoordelijk voor de vorming van kanker en andere verschrikkelijke ziektes die je lichaam aan kunnen doen. Nou zijn planten die behoren tot de nachtschade veelal giftig. Dat wil zeggen je kan de vrucht wel eten als ie rijp is maar de onrijpe vrucht en de rest van de plant is giftig. Mocht je dus van iemand af willen dan weet je nu wat je in hun salade moet doen. Voor jezelf een reden om het niet te eten natuurlijk. Daarom dan nu 5 redenen om tomaten wel te eten!

Reden 1

Tomaten kunnen gewoon overal in of op. Je kan het zo gek niet bedenken of er past wel tomaat bij. Sterker nog ik heb ooit tomaten ijs gegeten en dat was nog lekker ook! Doe het in salades, tussendoortjes, snacks of borrelhapjes, soepen, sauzen en koude bereidingen. Of maak gewoon tomatensap.

Reden 2

Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Waarom een vitaminepil slikken? Slik gewoon een tomaat!

Reden 3

De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen. Dus mocht je vervelende oom naast je beginnen te roken, gooi een tomaat naar hem!

Reden 4

Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker. Jahaaaa diëtist van me, bescherming en niet als oorzaak van! Het behoort tot de plantenkleurstoffen die bekendstaan als de zogenaamde carotenoïden. Zo schijnt ketchup ook om die reden gezond te zijn. Apart maar ik check wel even de andere ingrediënten dan.

Reden 5

Tomaten werden ook als afrodisiacum aangeprezen, vandaar de bijnaam “pommes d’amour” in het Frans. De Italianen vinden ze goud waard. Daar staan ze bekend als pomodoro. De naam in de zuidelijke Duitstalige gebieden is “Paradeiser”, in Hongarije is de naam “paradicsom” (met dezelfde betekenis: paradijs). Nou vind ik ze lekker hoor maar er begint niks te kriebelen als ik tomaten eet. Wat doe ik verkeerd?

Iemand anders nu ook enorme zin in pizza margherita of pasta met tomatensaus?

xoxo

Paultje

 

 

Paultje

Je kan me ook volgen op instagram en snapchat, ik ben zeer makkelijk te vinden want er is maar 1 paultjecolumn op deze wereld. Je bent wel gewaarschuwd want ik post rare dingen....

Plaats een reactie