Lifestyle Model Lifestyle

From Prada to nada – kies het juiste model management

Het is alweer een tijdje sinds ik wat van mij heb laten horen, sorry!

Ik heb natuurlijk niet stil gezeten de afgelopen periode en iedere dag is het business as usual, maar toch begint mij iets op te vallen wat ik graag met jullie deel om dat het een serieus probleem aan het worden is. Dagelijks staat de telefoon namelijk roodgloeiend van moeders of jonge meiden die advies vragen over wat nou ‘goede’ modellenbureaus zijn. Soms kan ik ons beter het Elite adviesbureau noemen. Ik geef ze met alle liefde een beetje advies, want voor je het weet tekent er weer een 14-jarig meisje ergens bij een onbekend bureau een wurgcontract van 2 jaar met alle bijkomende kosten van dien – not on my watch.

De modellenbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond maar wat zijn nou eigenlijk de betrouwbare bureaus? En hoe zit dit wereldje precies in elkaar? Je vraagt het aan je beste vriend, je raadpleegt Google, maar zonder succes. Er is namelijk heel weinig te vinden over dit wereldje en als laatste optie besluit je dus Elite te bellen. Na het zoveelste belletje besloot ik gister tijdens mijn maandag tv-avond eens een beetje research te doen. Laat ik vooropstellen dat tv-programma’s zoals HNTM, ICMYAS en Models In Paris, die claimen het echte leven te filmen toch verre van de echte modellenwereld zijn. Dit is absoluut geen kritiek op de shows of de modellen die hieraan meedoen, maar gewoon een feit. Het is en blijft televisie.

Iedereen kan zich tegenwoordig een modellen management noemen zonder ook maar enige ervaring in het vak te hebben. En met iedereen bedoel ik letterlijk de komst van Crazy Cat Lady Model Management en Zwervers Onder De Brug Models B.V. Overigens is heroin chique (weer) helemaal hot dus misschien moet ik ook wat vaker onder de brug gaan scouten. Een management hoort in mijn beleving een betrouwbare organisatie te zijn waar je je als model veilig voelt. De leeftijd van de directors speelt hierin niet de grootste rol, maar ervaring in de industrie is een grote pre. Ik lees het kopje ‘about us’ van tientallen agencies door en het lijkt wel op 1 groot copy paste werk. Waar komen deze bronnen vandaan en waar baseren deze mensen hun ervaring op? In mijn Instagram bio was ik ook een ‘model’ maar mijn grootste job ooit was met mijn kop op een First Choice cola fles staan. Dat maakt mij dan ook geen supermodel of wel? Sommige beweren jarenlange ervaring te hebben in de industrie terwijl er in hetzelfde stukje tekst ‘founded in 2014’ staat. Een modellencarrière bouw je voorzichtig door de jaren op. Hierin speelt het afmaken van de studie een erg grote rol. Iedereen kan een mooi meisje scouten op de Dam maar je moet ook weten hoe je van haar een model maakt. Wie weet vindt dat bloedmooie meisje er op haar 17e niks meer aan, vriendjes komen in het spel, ze gaan de pubertijd in, maten veranderen en zo kan ik nog honderd dingen opnoemen. Het draait allemaal om de juiste timing en helaas zie je te vaak dat agencies onervaren meiden als de zogenaamde ‘Prada exclusive*’ laten lopen en ze daarna in het niets laten verdwijnen. Sommige meiden stoppen zelfs met hun opleiding voor hun dreamjob en met het verkeerde management achter je kan je daarna je studieschuld afbetalen met je enige job ooit. From Prada to nada, de carrière van zo’n meisje is verwoest en de industrie krijgt weer een slechte naam.

Grote casting directors zoals Anita Bitton , Ashley Brokaw en Piergiorgio boeken de modellen voor shows en campagnes. Deze casting directors zijn dé belangrijkste mensen in de industrie. Ken je ze niet? Dan heb je een aardig groot probleem. Deze mensen kunnen de carrière van je model maken of breken en als je als management deze contacten niet hebt kun je je model alles beloven, maar verder dan Amsterdam Fashion Week zal ze niet komen. Vertrouwen is echt niet binnen een jaar opgebouwd. Denk je dat Anita Bitton met Crazy Cat Lady Management een afspraak maakt om even een koffie te doen zodat Pietje zijn of haar new faces kan voorstellen? I don’t think so – ze hebben vast wel wat beters te doen (een nieuwe Gucci-tas uitzoeken ofzo).

Ook zijn kleine boutique bureaus momenteel helemaal hot. Hun slogan luidt vrijwel altijd dat zij meer persoonlijke aandacht voor hun modellen hebben dan de grote agencies. Again: waar is hun argument op gebaseerd? Denk je niet dat er bij een groot bureau ook meer boekers werken om ervoor te zorgen dat iedereen precies dezelfde aandacht krijgt?
Neem de social media van een bureau ook eens goed door. Een portfolio op een website kan er al mooi uitzien door middel van testshoots, maar dit zijn vaak shoots waar het model meer kosten voor maakt dan ze ermee verdiend. Het is belangrijk om te zien dat de modellen bij het desbetreffende bureau ook regelmatig werken. En last but not least; laat je niet misleiden door hoeveel meiden er op een website staan. Vele bureaus hebben ook tientallen meisjes in de development. Dus de grootte van een bureau zegt absoluut niks over de kwaliteit van het werk dat ze leveren.

Lieve modellen, vaders en moeders van jonge meiden, broers en zussen, zwervers onder de brug, doe een beetje research en kijk verder dan je neus lang is. Check de background van de mensen die er werken en teken nooit zomaar een contract. Sommige agencies die ik heb bekeken zijn niet eens geregistreerd bij de KvK! Hier tekent je 14-jarige dochter straks een contract. Ik kan hier nog uren over door schrijven maar als ik dat doe kan ik beter een boek gaan publiceren. Het wereldje blijft onbekend voor vele mensen en hopelijk heb ik met mijn blog een klein beetje helderheid kunnen brengen over de ‘goede’ bureaus onder ons.

 

XO Kirstie

*Uitleg Prada Exclusive:

Wanneer je als Prada exclusive wordt geboekt dan houdt dit in dat je buiten Prada om geen andere shows op fashionweek mag lopen. Prada is alleen maar een voorbeeld. Andere merken zoals Louis Vuitton, Chanel, etc. boeken ook exclusives.

 

Comments (2)

 • Wat een leuk stuk, kon me er helemaal in vinden, mbt mijn dochter.. Maar ik blijf het net zo lastig vinden om te kiezen als je dochter gescout wordt door veel bureaus. Waar kies je dan voor? Wij hebben in eerste instantie een verkeerde keuze gemaakt, maar vinden het nu nog steeds moeilijk om te kiezen…. Ook al hebben we nu iets meer info, blijft het als ouder lastig om de juiste keuze te maken samen met je dochter.. Zoals gezegd, de modewereld is redelijk gesloten, dus informatie is moeilijk te krijgen. Maar we weten nu wel dat we goed gaan kijken naar welke keuzes voor haar het beste zijn. Wat dat betreft komt jouw stukje op een goed moment bij ons binnen 😉

  Beantwoorden
  • Kirstie

   Hoi Monique,

   Bedankt voor het compliment. Ik kan heel goed begrijpen dat dit als ouder een moeilijke situatie is. Het belangrijkste vind ik het gevoel tussen het model/ouder en het model management. Voelt het als een veilig en vertrouwd management? en sta je achter de manier waarop zij te werk gaan? Wat ik ook belangrijk vind is hoe professioneel de houding van een management is. Vaak worden andere bureau’s in slecht daglicht gezet om een meisje binnen te halen. Persoonlijk ben ik hier absoluut niet fan van want ik ben van mening dat je zou een model moeten kunnen overtuigen door middel van je ervaring als management (modellen die veel werken, goede klantenkring of andere contacten in de business). Heel veel succes met het kiezen van het juiste management voor je dochter.

   Groetjes Kirstie

   Beantwoorden

Plaats een reactie